København 1943. Den jurastuderende Ebbe Høst og hans kæreste Karen, der også er jurastuderende, er gået ind i modstandsarbejdet. Lederen af deres gruppe – kaldet ”Herbert” – presser de unge mennesker til at påtage sig stadig farligere opgaver. En sen aftentime går det galt, da to af gruppens medlemmer bliver dræbt – og Ebbe tvinges […]

København 1943.

Den jurastuderende Ebbe Høst og hans kæreste Karen, der også er jurastuderende, er gået ind i modstandsarbejdet. Lederen af deres gruppe – kaldet ”Herbert” – presser de unge mennesker til at påtage sig stadig farligere opgaver. En sen aftentime går det galt, da to af gruppens medlemmer bliver dræbt – og Ebbe tvinges til at flygte til Sverige, hvor han fordriver tiden med at savne Karen og familien hjemme i Danmark.

Da Danmark i maj 1945 atter bliver et frit land, vender Ebbe hjem til København, der ligner sig selv – men alt er alligevel forandret.

Mens Ebbe var i Sverige er Karen blevet gravid med en anden mand, og dette svigt har Ebbe meget svært ved at kapere. At krigens rædsler stadig spøger, gør det heller ikke nemmere.

Selvom krigen er forbi og Ebbe nu er blevet gift med Karen og er blevet papfar Karens lille datter, spøger fortiden stadig så voldsomt, at Ebbe begynder at drikke og også finder det vanskeligt at Karen får mere succes end ham, idet hun bliver folketingskandidat for de konservative. Kort sagt er Ebbes adfærd så selvdestruktiv, at han dårligt kan holde sig selv ud – og til sidst kan heller ikke Karen holde ud at bo under samme tag som en alkoholiker, der dårligt kan holde sammen på sig selv.

Sideløbende med Ebbe og Karens historie følger læseren også livet for Erik Scharff, der var leder af modstandsgruppen. Efter krigen har han fået succes som forretningsmand, hvorimod privatlivet halter, da han har særdeles svært ved at indgå i væsentlige relationer med andre mennesker.

”De døde og de levende” er en roman om krig og hvad krig gør ved mennesket. Det er dog også en bog om kærlighed, skyld og forræderi – elementer, som næsten er obligatoriske i en god bog.

Benn Q. Holm har skrevet en solid og overbevisende roman med gode miljøskildringer og tidstypiske beskrivelser af København og den tids mennesker. Bogen indeholder især gode beskrivelser af den idealisme, som modstandsfolkene var drevet af under krigen.

Desværre har handlingen en tendens til at blive kedelig og noget langtrukken i sidste tredjedel af bogen. Der bliver kogt lidt for meget suppe på Ebbes nedtur, men det ændrer ikke ved, at romanen starter forrygende og giver et meget overbevisende indblik i krigens væsen, og i hvor vanskeligt det kan være at fortsætte tilværelsen, når fortidens spøgelser bliver boende.

”De døde og de levende” er en solid bog om modstandskampen, men dog ikke forfatterens bedste roman til dato. Romanen er bestemt læseværdig, men dog ikke uforglemmelig.

Lån bogen på bibliotek.dk