I anledning af Blixen-prisens nye kategori ‘Årets Bedste litteraturformidler’ (#dufårmigtilatlæse), har vi stillet medstifter af prisen og formand for juryen Lise Vandborg fra Litteratursiden.dk fem spørgsmål omkring behovet for denne pris, danskernes læselyst og vigtigheden bag en god formidler.

Er behovet for litteraturformidling steget?

Ja,  især fordi der udkommer flere og flere bøger, og alle kan udgive. I takt med en stigende tendens til at de samme bøger eksponeres i medierne, i boghandlerne og i supermarkederne, øges behovet for formidlere, der skelner mellem skidt og kanel og giver personlige anbefalinger rettet mod den enkelte læser.

 

Er de elektroniske anbefalingstjenester med til at øge behovet?

I høj grad. For mens vi nemt fastholdes i den samme type læseoplevelser i listerne og anbefalings-algoritmerne på fx Amazon, som laves maskinelt, hjælper en litteraturformidler os med at udvide horisonten. De automatiske lister peger på bestsellerne, mens den personlige formidler oftest vil foreslå en mere varieret læsning og have et større blik for den smallere litteratur.

Litteratursiden indgår som medstiftere af årets bedste litteraturformidler. Hvor vigtigt er det at i som platform står bag ?

Netop den gode, personlige litteraturformidling er en hjertesag for os. Uden formidling ville den litterære fødekæde blive brudt. Vi mener det er vigtigt at bøger ikke blot er tilgængelige, de skal formidles. Litteratursidens emnelister  og Noget der ligner et bestemt forfatterskab med titler, der er håndplukket af en formidler, er meget populære, og afspejler et ønske om personlige anbefalinger.

 

Læses der generelt for lidt i Danmark siden denne pris indføres?

Nogle læser kun sjældent skønlitteratur, herunder mange børn og unge. Vi må derfor tænke i nye baner i forhold til hvordan vi inspirerer dem til at læse: Litteraturen skal ud i det offentlige rum, folk skal møde litteraturen på steder, som de ikke forventer. En anden motivation til at stifte prisen er, at formidlerne kan være med til at sikre, at vi læser mere differentieret. Der er så mange gode bøger derude, der kunne være langt flere læsere til, hvis bøgerne blev formidlet på nye overraskende måder.

Hvad håber I der kommer ud af denne pris?

Vi håber at få en dialog i gang på tværs af det litterære kredsløb om nye veje til at få litteraturen ud til læserne på. Nye måder hvor forfattere og læsere kan bringes sammen, og nye måder at åbne op for svært tilgængelige forfatterskaber, så de appellerer til flere læsere. Samtidig håber vi også at de mange blændende litteraturformidlere, der allerede er rundt i landet, kan inspirere andre formidlere.

 

Man kan indstille en kandidat til prisen indtil onsdag d.8 marts.

Læs mere om prisen og Litteratursiden her:

http://www.litteratursiden.dk/artikler/ny-blixenpris-til-aarets-bedste-litteraturformidler

Du kan indstille din kandidat her:

http://blixenprisen.dk/indstillinger/