Ugens boghandel: Bogladen ved Søerne håber at få kælderen klar til årets bogudsalg. 

     
 
Det eneste, der forstyrrer roen, mens jeg interviewer boghandler Kristian Krøyer i Bogladen ved Søerne, er larmen fra den håndværker, som er i gang med at lægge nyt gulv i kælderetagen, der har været ramt vandskade og svamp.
Den 126 år gamle boghandel ligger smukt placeret ved Østerbro-enden af de københavnske søer. Her har det årlige bogudsalg altid været en stor aktivitet, og derfor kan det ikke gå hurtigt nok med at få kælderen færdig, så de mange udsalgsbøger kan komme derned i god tid og blive lagt på plads, inden udsalget starter 25. februar.
Kælderen omfatter noget under halvdelen af de 265 kvadratmeter, som Bogladen ved Søerne råder over. Foruden Kristian er der ansat to fuldtidsmedarbejdere og fire timelønnede, der kommer på forskellige tidspunkter, hvor der er travlt i forretningen.
 
Gaver til patienter
Bogladen ved Søerne ligger på Østerbrogade, og beliggenheden midt blandt mange købedygtige kunder er god, bortset fra at der altså er en sø på den modsatte side af gaden i stedet for boliger. Parkeringsforholdene er ret gode, men i øjeblikket kan man ikke køre ind på Østerbrogade fra Østre Søgade, hvor det store Metrobyggeri er i gang.
Tror du, det holder nogle kunder borte i de måneder, byggeriet står på?
”Nej, for man kan stadig parkere udenfor, hvis man kommer inde fra byen, men selvfølgelig var der da mange, som fik øje på butikken, når de kom ind på Østerbrogade fra Østre Søgade. Men stadig kommer langt de fleste af kunderne gående eller cyklende, og jeg har da glæde af de mange, som kommer gående fra Østerport Station for at besøge indlagte på Rigshospitalet. En del af dem skal jo have en gave med til den, de skal besøge, og den køber de ofte hos os.”
 
Offentlige leverancer gav falsk tryghed
Kristian Krøyer tror ikke på, at det vil give flere kunder, når Metroen er færdig: ”For så kommer de jo ikke op på vores side, og skal de fx til Rigshospitalet, så kommer de slet ikke forbi min boghandel.”
Bogladen ved Søerne har ikke nogen leverancer til offentlige institutioner, men det gør ifølge Krøyer ikke noget: ”Dengang boghandlerne var afhængige af leverancer, var man meget mere sårbar, mens jeg nu ved, at det er de almindelige kunder, jeg skal leve af.”
Gør du så det?
”Ja, men det har ikke været så nemt, som det har været. Fx havde jeg en nedgang i omsætningen sidste år, selvom julesalget med indeks 98 var meget tæt på omsætningen året før. Og kigger jeg på januar i år, så har der også været en lille tilbagegang i forhold til sidste år, men vejret har også været ekstremt dårligt. Jeg tror hellere, folk går ud og handler, hvis det er sne og høj sol. Det giver lidt mere optimisme end regn og slud.”
 
Stillads gav omsætningsfald
Hvad skyldes dit fald i omsætningen?
”Jeg tror mest, at det er konkurrencen fra nettet og så tidernes almindelige ugunst. Krisen er jo noget, der rammer alle forretninger – ikke kun boghandlerne.”
Kristian Krøyer mener desuden, at noget af sidste års tilbagegang i omsætningen er forårsaget af, at der i det meste af 2014 var stillads på ejendommen, fordi der skulle sættes nye altaner op:
”Vi kunne fx ikke have gadevarer udenfor, som vi plejer. Og her ligger normalt en ikke helt lille omsætning, for netop det, at vi gør så meget ud af udsalget resulterer også i, at vi altid har en del nedsatte bøger liggende på borde, og det er noget, som lokker mange kunder ind i butikken, og her køber de så ofte nogle andre bøger.”
Netop de personlige anbefalinger gør Kristian Krøyer og hans personale meget ud af:
”Til jul havde vi stor succes med John Williams Stoner, som heldigvis ikke blev dumpet prismæssigt rundt omkring, og vi solgte også mange af Donna Tartts Stillidsen, som vi havde læst og kunne anbefale. I øjeblikket er det romaner som Kjell Westös Luftspejling og Pierre Lemaitres Vi ses deroppe, som vi står og håndsælger. Endelig var en titel som den meget flotte Flora Danica med til, at julesalget gik rimeligt godt. Her solgte vi både den almindelige udgave til 500 kr. og nogle af luksusudgaven til 1.500 kr.” slutter Kristian Krøyer.
Han forventer at Bogladen ved Søerne igen i år vil vise sorte tal, når ombygningen i kælderen er færdig.
 
 
Bogladens historie 

  • 1889 R.W. Mariboe etableres som papirhandel
  • 1895 Marius Gad overtager og er kort forinden blevet samhandelsberettiget.
  • 1901 Poul Schouboe overtager med Otto Levin som kompagnon.
  • 1907 Ragnar Baggesen køber butikken og omdøber den til Baggesens Boghandel .
  • 1939 Jørgen Halkier køber og ændrer navn til Halkiers Boghandel
  • 1986 Ib Schierbeck bliver ny ejer og ændrer navn til Schierbeck Bøger. Der foretages en gennemgribende modernisering og ombygning. En meget lækker boghandel med bl.a. åben pejs og fuldt indrettet underetage. Men ombygningen bliver meget dyr
  • 1993 Ib Schierbeck ændrer forretningens navn til Bogladen ved Søerne.
  • 1998 overtages boghandlen af Indbindingscentralen (IBC), der ansætter Anette Kjøller Laursen som boghandler.
  • 2000 Kristian Krøyer bliver ny faglig leder.
  • 2. oktober 2002 overtager Kristan Krøyer (f. 1957) Bogladen ved Søerne.

Kædetilhørsforhold: BOGhandleren.