Forfatterforeningens formand fortæller om arbejdet bag kulisserne med at få Blixenprisen til at lykkes.

      
De seneste år har er der blevet snakket rigtig meget i bogbranchen om, at ”vi burde have en gallafest på samme måde som musik- og filmbrancherne har det”. Der er også blevet gjort i hvert fald to seriøse forsøg på at få en sådan fest op at stå. Begge gange forgæves. Hvorfor er det så lykkedes nu?
Æren må i høj grad tilskrives Jakob Vedelsby, formand for Forfatterforeningen, der har været initiativtager, inspirator og indpisker på det at få det, der nu er blevet til Blixenprisen, til at lykkes. Vedelsby giver tre grunde:
”Vi er ovre finanskrisen, og forlagene er mere villige til at åbne for pengepungen end de var for nogle år siden. Jeg tror også, det spiller ind, at der er en ulmende nervøsitet over fremtiden: Hvor ender det henne, hvad sker der med digitalisering, Amazon og alt det. Flere føler et behov for at sige, at ’vi skal stå sammen’. Derfor vækker tanken om en begivenhed som Blixenprisen mere genklang, når vi kommer og siger, at vi vil fejre litteraturen med en stor og flot fest, der samler hele den danske bogbranche og alle litteraturinteresserede. Som en sidegevinst håber vi jo så også på, at Blixenprisen kan være med til at skabe større sammenhængskraft i bogbranchen og derigennem styrke den fælles indsats for at forbedre litteraturens vilkår.”
 
Nej. Nej. Nej.
”Den sidste grund kommer forhåbentlig ikke til at lyde for selvforherligende, men vi har været virkelig dedikerede og arbejdet hårdt for projektet. Der har været en stemning af, at ’nu SKAL det bare være’, og der er blevet lagt en kæmpe arbejde i at få Blixenprisen op at stå,” forklarer Jakob Vedelsby. Han fremhæver bl.a. Forfatterforeningens sekretariatsleder, Sara Strand, ”der har lagt mange, mange flere timer i det, end man kunne forvente”.
”Der har heldigvis også været en god energi omkring hele projektet – også da vi i starten fik det ene nej efter det andet fra alle de virksomheder, vi kontaktede. Vi havde en gruppe på 5-6 personer, som sad i hele dage og ringede. Vi havde lavet et talepapir med gode argumenter og kontaktede virksomheder, som vi tænkte gerne ville forbindes med forfattere: virksomheder der sælger møbler, briller, øl, lamper og så videre. Det gav ingenting.”
 
Pludselig begyndte det at ske
”Da vi så kontaktede branchens egne aktører begyndte der at ske noget. Og da vi havde fået de to første sponsorer i hus – Dansk Journalistforbund og Rosinante – gik det pludselig hurtigt, for så ville de andre jo også være med.”
”Nu er vi derhenne, hvor vi har ansat en projektleder på deltid. For der er utrolig meget at holde styr på. Bare de mange juryer består i alt af næsten 40 mennesker, der skal kontaktes, briefes og så videre.”
 
Julian Barnes får pris
Som nævnt tidligere i BogMarkedet er der i alt 12 priser, hvoraf de 9 er helt nye.
Det kan allerede nu afsløres, at modtageren af en Blixen for Årets Novelleforfatter – Zinklar-prisen – går til den internationale stjerneforfatter, Julian Barnes, som personligt vil modtage prisen ved uddelingsshowet. Prisen er på 100.000 kr.
Legatbestyrelsen giver i sin motivation prismodtageren følgende fornemme ord med på vejen:
”Julian Barnes er højaktuel med en ny novellesamling – Puls fra 2014 – med karakterer, der repræsenterer en sjælden spændvidde. Med stor præcision står parforholdet i Puls for tur, hvor Barnes med sin sans for stilarter og særlige brug af replikskifter tegner geniale portrætter af hverdagens skæbner og deres kamp med kærlighedens usikkerhed som et grundvilkår.”
Prisen, som Barnes modtager, blev oprettet i 2013 efter Finn Sinklar Zinklars testamentariske ønske og tilfalder en dansk eller udenlandsk novelleforfatter, idet Zinklar ønskede at fremme novellen som litteraturform. Prisen blev første gang uddelt i 2013 til Klaus Rifbjerg.
 
Høst-prisen er på 25.000 kr.
I gårsdagens artikel om de mange priser er der en fejl, idet det fremgår, at Blixenprisen for årets børne- og ungdomsforfatter – Høstprisen – som Rosinante & Co. sponsorerer, er på 10.000 kr. Den er i virkeligheden på 25.000 kr.
 
Læs mere på www.blixenprisen.dk