Forfatteren Sille Justesen har millioner af engelsksprogede læsere – en succes, der begyndte med fanfiction på nettet og nu har ført til udgivelse i USA.

To millioner læsere har Sille Justesen rundet på nettet. Det er gået hurtigt for den 35-årige forfatter, der begyndte at skrive Twilight-fanfiction til nettet i 2009 – som hobby. I 2014 blev hun ud af det blå kontaktet af forlaget Full Fathom Five Digital, som havde spottet potentialet i hendes kærlighedshistorier, der lå frit tilgængelige på nettet, og som havde bemærkelsesværdigt mange læsere. Sille Justesen var med på ideen om at skrive en roman, så historierne blev skrevet en smule om, hovedpersonernes navne blev ændret, og i foråret 2015 udkom så hendes to ‘new romance’-romaner, ‘Absolute beginners’ og ‘Absolute lovers’, i USA under forfatternavnet S.J. Hooks. Og bøgerne sælger godt – hvor godt er der endnu ingen opgørelse over, men for nylig lå den samlede udgave ‘Absolute novels’ nummer tre på bogkæden Barnes & Nobles top 100-bestsellerliste.
 
Romantisk komedie på skrift
Hvad er det hun kan, Sille Justesen, når hun fanger så mange læsere med sine moderne kærlighedshistorier? Selv mener hun, at hendes popularitet blandt andet skyldes, at hun vender den klassiske, romantiske kærlighedshistorie på hovedet. ”Romantisk komedie på skrift” kalder hun historierne, som hun sammenligner med chick lit-romaner som ‘Bridget Jones Dagbog’ eller ‘P.S – I love you’. Hun stræber således efter at dyrke de komiske elementer i historierne om professoren og studinen med navnene Stephen Worthington og Julia Wilde. Utraditionelt i forhold til genren fortælles historien fra den mandlige hovedpersons synsvinkel. Og der er ikke tale om historien om den glatslebne, ufejlbarlige helt, der forfører en Askepot-lignende karakter. Den mandlige hovedperson er mest af alt en lidt nørdet karakter, der altid har haft det lidt svært med kontakten til det andet køn – en type, hvis grundkarakter Sille Justesen mener, både mænd og kvinder kan identificere sig med. Den kvindelige hovedperson er hans modsætning – en udfarende, selvsikker kvindetype. Og forfatteren pointerer desuden, at der er tale om et kærlighedsforhold, der i omverdenens øjne er alt andet end ideelt. 


Sille Justesen. 
 
Et umætteligt marked for drømme
”Markedet for de moderne kærlighedshistorier er umætteligt,” mener Sille Justesen, hvis sultne læsere – primært kvindelige – jævnligt rykker hende for en fortsættelse af romanerne. Hun mener, at genren ‘new romance’ blomstrer, fordi mange stadig har brug for at drømme sig væk fra hverdagen – og ikke mindst gerne vil ”leve tusind liv og ikke bare ét enkelt” – det samme princip, som også driver hende til at skrive romanerne. Det er lysten, der driver værket for Sille Justesen, og det skal fortsat være en hobby for hende at skrive, da hun også er glad for sit arbejde som underviser i engelsk ved Syddansk Universitet og ikke drømmer om at leve af forfattervirksomheden.
Da den første erotiske roman, ‘Fanny Hill’, udkom på engelsk i 1748, var den skrevet af en mand, John Cleveland. I dag ser man derimod mange kvindelige forfattere og læsere inden for genren, og ifølge Sille Justesen skyldes det blandt andet, at det i dag er tilladt for kvinder både at skrive og læse kærlighedsromaner med erotisk tilsnit, og at erotik på skrift tiltaler kvinder i højere grad end mænd, selvom hun også prøver at nå de mandlige læsere med sine historier.
 
Rost af ’Fifty shades’-forfatter
En anden kvindelig forfatter inden for genren, E.L. James, som skrev den storsælgende og filmatiserede trilogi ‘Fifty shades of grey’, omtalte for nyligt Sille Justesens romaner positivt på sin Instagramprofil. En omtale, som Sille Justesen ser som en direkte årsag til, at hun nu selv begynder at få omtale i de danske medier.


Fra E.L. James Instagram-profil.
 
Hidtil er alt, hvad Sille Justesen har udgivet, skrevet på engelsk – et sprog, hun begyndte at lære, før hun begyndte i skole. Men hvad med det danske marked?
”Det ville være en vild drøm at få udgivet romanerne i Danmark også,” siger Sille Justesen. Og hun hører ofte, at mange gerne ville læse hendes romaner, der er på 6-700 sider, hvis blot de var skrevet på dansk.
Tiden vil vise, om den stigende opmærksomhed om Sille Justesens romaner kan få hendes popularitet i udlandet til at brede sig til Danmark og også give hende luft under vingerne i hjemlandet. Indtil videre har hendes amerikanske forlægger kontakt med enkelte danske forlag, som ikke er afvisende over for ideen om en dansk udgave, men der er ikke skrevet kontrakt endnu.
Foreløbigt arbejder Sille Justesen, når tiden tillader det, videre på de romaner, som hun allerede har i støbeskeen. Hvornår de udkommer, er ikke fastsat, så de mange fans må væbne sig med tålmodighed eller læse de historier, som den produktive forfatter lægger på nettet i en lind strøm på fanfiction.com under navnet ‘sheviking.