“Udkants-Norden” som litterært samlingspunkt
På Anholt findes der ikke nogen boghandel og det lille bibliotek på skolen har åbent få timer om dagen. Havnen er øens samlingspunkt, og når færgen lægger til fra Grenaa stimler alle sammen for at se, hvem der mon går i land. Anholt er Danmarks mest isolerede ø, men ligger samtidig så centralt geografisk i Kattegat, at øen over nogle få uger hver sommer er det levende omdrejningspunkt for en sejler- og turistkultur fra hele Nordeuropa, der forøger befolkningstallet fra 160 til 6.000.
Anholt Litteraturfestival (ALF) er et møde i “udkants-Norden”, hvor ny dansk litteratur bringes i spil med svensk, norsk, færøsk og grønlandsk ditto. Festivalen er et oplæg til at nyde og opdage ny litteratur, og rummer også et ønske om, at litteraturen skal fungere som fælles udgangspunkt for dialoger og debatter om samfundsspørgsmål, der er definerende for de nordiske lande nu og i fremtiden, om periferi og centrum, om lokal identitet og nordisk kultur. Gennem litterære møder med de andre skandinaviske lande vil festivalen styrke Anholt som kulturelt mødested og kulturudvekslingen i et nordisk forfattermiljø.
Dialog og lokalt engagement
ALF er en fællesskabsorienteret begivenhed og er en festival der i høj grad motiverer og engagerer lokalmiljøet både i forberedelserne og aktiviteterne: Det er en festival man skaber i fællesskab – både lokale, forfattere, husejere, butikker etc. Rammerne skal indbyde til samtaler og diskussioner, kulturudveksling og lokale litteraturoplevelser.Foreningen arbejder på at realisere festivalens potentiale som pan-skandinavisk begivenhed, der på sigt kan foregå på flere skandinaviske øer.
DIY, nærvær og kulturudveksling
ALF foregår den 26. til 28. august på Anholt.Aktiviteterne vil blandt andet byde på oplæsninger i små rammer, hvor afstanden mellem oplæser og lytter formindskes, artist talks, debatarrangementer forfattermøder, læseklubber og skrivekursus. Nogle af aktiviteterne vil kombinere litteratur og musik, litteratur og mad eller litteratur og natur. Bagtanken med alle aktiviteterne er at skabe den lokalt forankrede, gensidige kulturudveksling mellem forfattere, lokale og tilrejsende.
Fra mandag den 22. til torsdag den 25. august, holder forfatterne Julie Sten-Knudsen og Rasmus Nikolajsen skrivekursus.
Forfatternavne: Forfatternavne: Niviaq Korneliussen (GR), Rúni Weihe (FO), Lea Løppenthin 8DK), Claus Handberg Christensen (DK), Katrine Grünfeld (DK), Kaspar Colling Nielsen (DK), Stefan Sundström (S), Sara Gordan (S), Æ (N), Tomas Espedal (N), Julie Sten-Knudsen (DK) og Rasmus Nikolajsen (DK).