Det grønlandske forlag milik Publishing vil sætte fokus på skrive – og læsekulturen i Grønland, og deres udgivelser i år er præget af stærke stemmer fra en ny generation af grønlandske forfattere.
Hvordan er det som grønlandsk forlag at være med på BogForum?
Det er fint, der er mange, der har interesse for og i Grønland og deres litterære udvikling. Vi har mange besøgende, der har tilknytning til Grønland på den ene eller anden måde, som kommer hen og kigger. Og så er det også altid spændende med anden kulturs litteratur.
Hvordan klarer grønlandsk litteratur sig i dk?
Rigtig godt. Vi oplever stadig mere fokus på grønlandsk litteratur, særligt igennem vores debutanter, der med novellesamlingen ‘Zombieland’ og romanen ‘HOMO Sapienne’ blandt andet blev indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris. Både ‘Zombieland’ og ‘HOMO Sapienne’ viser et nyt og moderne Grønland, der bryder med fordommene. De handler begge om samfundsliv og samfundskritik. Vores krimier er desuden blevet starten på en ‘Arctic Noir’ bølge, der lige nu sætter Grønlandsk litteratur i fokus.
Har I planer om at indgå samarbejder med danske forlag i forbindelse med titler?
Nej, for vi udgiver selv på både grønlandsk og dansk, da vi har et stort marked for begge sprog. Vores primære samarbejde er i forbindelse med DBK mht. distribuering i Danmark. Miliks titler er ikke indkøbt ved nogen kæder, men måske det var en mulighed for fremtiden. Vi er trods alt det største forlag i Grønland, og vi kan udgive det, vi synes er sjovt. Vi kan brede os over alle genrer.
Hvor mange forlag er der i Grønland? Er litteraturen på vej op?
Vi er to forlag, som lever af det. Og så er der måske omkring fem-seks enmandsforlag. Vi oplever en stadig stigende vækst i litteraturen.
Hvad er vigtigt for jeres forlag at sætte fokus på af litteratur?
Vi udgiver som sagt primært grønlandske forfattere. Vi har en stærk kulturpolitisk ambition om at formidle god litteratur fra Grønland ud til resten af verden. Vi startede en novellekonkurrence i samarbejde med NAPA (Nordens institut i Grønland) for at øge skrivekulturen blandt unge. Skrive og læsekulturen er ikke særlig gammel i Grønland i forhold til resten af Norden. Vi føler, det har været vigtigt at sætte ind ved den unge generation, og få den igang med at skrive. To af vinderne fra novellekonkurrencen har sidenhen udgivet to bøger, der som sagt begge blev indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris, så det var godt givet ud. Den tendens vil vi gerne fortsætte.