Søndag den 20. november døde Jarl Borgen i en alder af 97 år.

Jarl var boghandler med stort B.

Som ung, i slutningen af 1930’erne, blev han udlært i Fischer og Krarups Boghandel og fortsatte siden sin karriere hos C. A.Reitzels Forlag, Ejnar Munksgaards Forlag og Nordiske Landes Bogforlag -inden han i 1948 etablerede Borgens Forlag.

Jarl var helt igennem et fantastisk menneske, som gav plads til stor mangfoldighed i det forlag han skabte sammen med sin hustru Jytte.

Han brændte fra forlagets start for lyrik og skønlitteratur og inden betegnelsen New Age blev et begreb, også for æteriske bøger som f.eks. Krishnamurtis forfatterskab. Siden blev udgivelsesfladen udvidet med romaner – danske som oversatte, biografier, kunst og design, børnebøger, ungdomsbøger, fagbøger, krimier, historie, Danske Klassikere, Magna Print, religion, humor, gavebøger, bøger om sundhed og velvære, strikkebøger, sybøger, psykologi og spiritualitet – med meget mere.

Alt dette blev til i et stadigt voksende forlag, som siden hen kom til at rumme forlag som Hekla, Vindrose, Sommer & Sørensen og Maaholm.

Jarl formåede, ud over at tiltrække mange store forfatternavne, også at knytte en dygtig medarbejderskare til forlaget uden hvilken, det ikke ville kunne have ladet sig gøre at drive et så relativt stort og succesfuldt forlag som Borgen.

Han skabte et unikt miljø i nogle fantastiske rammer for sine medarbejdere. Ud over respekten for medarbejderne sørgede Jarl også egenhændigt for, og med vetoret, at berige os med kunst i alle kontorer og gange. Glæden ved at arbejde på forlaget var til at få øje på.

Selv i frokostpausen i ”Marits grønne Køkken” blev der sørget for os – både med kunst og lækre retter.

Alle medarbejdere havde et personligt forhold til Jarl. Han var elsket og respekteret af alle. For Jarl eksisterede begrebet høj og lav ikke – måske lige bortset fra målt i centimeter.

Ét er, at et forlag som Borgens Forlag er savnet i den danske forlagsverden, et andet er, at alle vi, der havde den daglige kontakt med manden bag, savner mennesket Jarl Borgen.

Vi er mange som begræder Jarls død – og forlagets endeligt.

 

Æret være hans minde.

Dennis Støvring

Tidligere produktionschef igennem mange år.

 

 Foto: http://www.kristeligt-dagblad.dk/mennesker/idealist-og-forretningsmand