Forlaget Ildanach kom rigtig fornemt fra start med gyserantologien Frygtelige fynske fortællinger, og nu er der udgivet ikke mindre end to science fiction antologier, Årlige uploads 202.1 bind 1 og 2. Der må ligge noget teknisk bag beslutningen om to bøger, da alle novellerne sagtens kunne have været i et enkelt bind på knap 400 […]
The post Årlige uploads 202.1 bind 2 af Jon Østberg m.fl. first appeared on Bogrummet.

Forlaget Ildanach kom rigtig fornemt fra start med gyserantologien Frygtelige fynske fortællinger, og nu er der udgivet ikke mindre end to science fiction antologier, Årlige uploads 202.1 bind 1 og 2. Der må ligge noget teknisk bag beslutningen om to bøger, da alle novellerne sagtens kunne have været i et enkelt bind på knap 400 sider. Men det blev til to, som Tønner-Oldefar skriver i sit udmærkede forord er novellerne af så høj kvalitet, at han måtte fordoble den planlagte størrelse.

Jon Østberg åbner bind 2 med novellen Opdageren der vendte tilbage. Ægteparret Gwen og Gall er på en lang rumrejse, som det ikke er meningen, at de skal vende tilbage fra. En mærkelig substans afbryder missionen, og et eller andet vender tilbage. En udmærket historie for en rumrejsefan som jeg.

I Tobias Dahls Eftermælet følger vi et par robotter, der passer på jorden for os. Man fornemmer hurtigt at noget er gået helt galt, og hvor er vi mennesker. En rigtig fin novelle med grumme overraskelser.

Uvirkelige virkelighed er Karsten Brandt-Knudsens anden novelle. Theo hygger med familien, mens konen laver mad, stormer børnene rundt på en virtuel dinosaur, men da Theo vågner op efter en lur har en solstorm ændret hans liv. Det er en ganske fremragende historie, hvor sandheden kun langsom går op for læseren.

Niels Kjærgaards tredje historie, Besættelse, tager fortælleren med tilbage til 1942, hvor nazisterne har gjort et fund af Lovecraftske dimensioner. Da tre venner i nutiden undersøger hændelserne, får det fatale følger. En ganske fin historie, men dog ikke Kjærgaards bedste i samlingen.

Kasper Grandetoft har med På den anden side skrevet en mørk og dystopisk historie. Et fattigt og usselt liv kan kun forbedres, tror befolkningen, hvis man kommer over på den anden side af stranden, hvor en kæmpe fabrik fylder horisonten. Jeg synes historien var en anelse for lang, til gengæld var den så mørk og dyster, som jeg godt kan lide, og så har den en glimrende slutning.

Ferietid af Helle Jakobsen fandt jeg også lidt for lang. Alligevel indeholder historien nerve, for det handler om tidsrejser, et emne jeg er vild med. Vores hovedperson tager på ferie i 1774, og dramaet ligger i, at man ikke må ændre på noget, da det jo har store konsekvenser for nutiden. Et aspekt der er brugt i adskillige film og bøger. En udmærket historie med en lidt for banal slutning.

I Con Carne af Torben Magnild Husum får vi endelig besøg fra rummet. Store rumskibe svæver over alle hovedstæder, og de usynlige aliens forærer menneskeheden alskens lækre fødevarer. Men bør vi spise det? En fin og morsom historie med en dejlig grum slutning.

I Sofie Boysens Lazarusdrevet har Marlene mistet sin mand Alan. Heldigvis kan de mødes i en virtuel verden, men Alan ved ikke at han er død i den virkelig verden, og idyllen brydes langsomt. En meget stemningsfuld og interessant historie med en genial slutning.

Nicole S. S. Berthelsen lukker bind 2 med gyseren Mine Kunder. Hovedpersonen har alene vagt på en tankstation, radioen fortæller om en nærliggende losseplads hvor en del lig er blevet fundet, mystiske kunder dukker op og tankpasseren får langsom myrekryb. Jeg kom til at tænke på Finale af Langstrup da jeg læste novellen. Den er god, men hørte måske mere hjemme i gyserantologien?

Der er flere fine perler i dette bind 2, dog var jeg knap så underholdt som i bind 1. Men dejligt at se som science fiction genren udfolder sig i dette land.

Anmeldereksemplar.

Lån bogen på Bibliotek.dk

The post Årlige uploads 202.1 bind 2 af Jon Østberg m.fl. first appeared on Bogrummet.