Bøger skal læses, de sidste par år er det også blevet meget normalt at bøger skal lyttes….men er man et ungt menneske så er bogoplevelsen nu foldet endnu mere ud…bøger skal leges. Ærkemestertårnet er en smart book, det vil sige at bogen interagerer med den tilhørende gratis app, hvor barnet skal løse opgaver og finde […]

Bøger skal læses, de sidste par år er det også blevet meget normalt at bøger skal lyttes….men er man et ungt menneske så er bogoplevelsen nu foldet endnu mere ud…bøger skal leges. Ærkemestertårnet er en smart book, det vil sige at bogen interagerer med den tilhørende gratis app, hvor barnet skal løse opgaver og finde spor for at blive ledt videre i bogen. Alt efter hvilke valg barnet tager, lander det forskellige steder i bogen, idet kapitlerne ikke er fortløbende, men som en labyrint fører frem til målet. Som man kender det fra mange spil, er det muligt at samle magiske genstande op undervejs, lige som mødet med forskellige personer kan skaffe formularer der kan bruges i den videre kamp, hvis man kan løse de stillede opgaver.

I bogen er “jeg” førsteelev hos Ildmesteren Asbestos og er draget ud på en rejse for at besejre Sjælemagikeren Nexus der benytter sig af forbudt magi. Den der har magten over Ærkemestertårnet, der er magiens centrum, bestemmer over magien, og da Nexus har tvunget sig adgang til tårnet sidder han på magten. Det er den magt der nu skal brydes.

Bogen er målrettet de 8-13 årige og deres forældre, og kan læses/spilles igen og igen da der ikke kun er én løsning. Den er meget underholdende og kreativt lavet. Med en smartphone scannes bogens billeder og de forskellige opgaver kommer frem. Peasoup, som også står bag appen, sørger for løbende videreudvikling. Det vil sige at hvis man køber bogen og læser den igen om et år, så kan den noget nyt, på den måde får bogen sit eget liv.

Jeg har nydt bogen sammen med det ene af mine børnebørn og der er ingen tvivl om at hun kommer til at bruge mange timer på den fremover. Det har været hyggeligt at være fælles om, på en anden måde end den normale oplæsning, og vi er enige om at det ikke er den sidste bog af den slags vi skal hygge med. Jeg kan varmt anbefale dette koncept, som jeg tror kan række ud til børn som ikke er så læsestærke, og drage dem ind i bogens verden.

‘Ærkemestertårnet’ er den anden i rækken af en hel smartbookserie. ”Ildmesteren” (2019) var debuten, som søsatte hele smart book-konceptet. De to bøger kan sagtens læses selvstændigt og uafhængigt af hinanden. Illustrationerne er lavet af Brian Bak Jensen, og app-programmering af Mikkel Johansen.

Bogen er et anmeldereksemplar tilsendt af Peasoup, hvilket dog ikke har påvirket min bedømmelse af bogen.

 

Lån bogen på biblioteket (bogen kan endnu ikke lånes)