”Africana” er en rejseroman, et mammutværk på 438 sider – og ifølge denne anmelder den bedste bog Thomas Boberg har skrevet til dato. Vi taler om en forfatter, der i forvejen skriver nogle af landets allerbedste rejsebeskrivelser, så der er tale om en intenst god bog du får mellem hænderne, hvis du køber eller låner […]

”Africana” er en rejseroman, et mammutværk på 438 sider – og ifølge denne anmelder den bedste bog Thomas Boberg har skrevet til dato. Vi taler om en forfatter, der i forvejen skriver nogle af landets allerbedste rejsebeskrivelser, så der er tale om en intenst god bog du får mellem hænderne, hvis du køber eller låner ”Africana” – og det vil jeg bestemt anbefale at du gør.

Thomas Boberg har lige mødt Rebecca da denne bog starter. De er ude at rejse sammen i Etiopien, hvor Rebecca skal arbejde på en opgave som radiodokumentarist. Rebecca har rødder på kontinentet da hendes far er fra Ghana. Thomas Boberg lider af kronisk rastløshed, så han glæder sig til at komme til Etiopien for at blive omsluttet af det fremmede – som han gjorde for år tilbage, da han flyttede til Peru og blev gift med en peruansk kvinde.

Thomas og Rebecca har rastløsheden tilfælles – og det er både godt og skidt. På den ene side forstår de hinanden og er i sync, fordi de kan genkende sig selv i modparten. Omvendt kan det også til tider trække dem fra hinanden, måske de på visse punkter også er meget ens.

”Africana” er en rejseroman, hvor Thomas Boberg fortæller om opholdet i Etiopien og forholdet til Rebecca. Han fortæller om de mennesker de møder og de fortællinger, som de hører på deres vej – blandet andet fortællinger om unge mennesker, der drømmer om at komme til Europa selvom rejsen er farefuld og det bestemt ikke er sikkert at velstående lande som Danmark er interesseret i at røre dem med en ildtang. Især fortællingerne fra de unge mennesker og den temmelig farlige rejse gør et meget stort indtryk på Boberg og Rebecca.

Udover at være en rejseroman er ”Africana” også en bog om parforhold, om racisme og kunst – men det er også en beskrivelse af et kontinent, som de færreste danskere har beskæftiget sig ret meget med.

”Africana” er en djævelsk god bog, den er velskrevet og spændende og den er meget svær at lægge fra sig. Boberg beviser (igen-igen) med denne bog, at han er landets bedste skribent af rejsebeskrivelser, han er ganske enkelt fænomenalt dygtig i denne bog, og jeg håber han fortsætter med at skrive mange, mange år endnu. Dette er en virkelig fremragende bog, det er en kandidat til den bedste bog jeg har læst i 2019.

Lån bogen på Bibliotek.dk