Forfattere har fået afvist sine anklager i sag om krænkelse af ophavsrettigheder, grundet utilstrækkelige beviser.

Komikeren Sarah Silverman og romanforfatteren Paul Tremblay har i en retssag mod OpenAI, der står bag ChatGPT, fået afvist størstedelen af sine anklagepunkter.

Anklagerne går bl.a. på, at OpenAI har krænket de to forfatteres ophavsret, da deres værker er blevet brugt til at træne sprogmodeller uden tilladelse, skriver Forbes og The Guardian.

Punkterne er blevet afvist af den californiske dommer Araceli Martínez-Olguín med den begrundelse, at der ikke er bevist en væsentlig lighed mellem forfatternes bøger og ChatGPT’s output. Det kræver en tydelig kobling mellem tekst og billede for, at der kan gives medhold til anklagerne. Derudover mener dommeren ikke, at de to forfattere har kunnet bevise, at sagen har haft økonomiske konsekvenser for dem.

Dommeren har desuden stadfæstet anklagepunktet i forhold til, at OpenAI har overtrådt konkurrencelovgivningen i forhold til at udnytte forfatternes bøger og rettigheder til fordel for profit. Her har de to forfatterer fået til d. 13. marts i forhold til at ændre anklagerne.

De to forfattere har sideløbende en sag kørende mod virksomheden Meta, der står bag Facebook. Denne sag har også været en tur forbi retten i Californien, men er i skrivende stund ved at blive undersøgt.

“Copycat-anklager”

Endvidere meddelte dommeren, at sagen vil blive konsolideret at en lignende sag, der er anført af en anden gruppe forfattere. De to forfattergrupper, der nu ser ud til at blive afvist i hver sin sag, har sammen opfordret retten i Californien til at stoppe eller afbryde en tredje og lignende sag i New York. Her er det forfatterforeningen Authors Guild, der kører sagen på vegne af forfattere som Jonathan Franzen, Jodi Picoult, David Baldacci og George RR Martin.

De californiske forfattere mener, at kollegaerne i New York laver ‘Copycat-anklager’, hvilket vil skabe ‘usammenhængende afgørelser i overlappende søgsmål’ og derudover spilde rettens tid.