Denne bog får man klart mest ud af, hvis man har læst de andre to bøger Merete har skrevet om sin families historie. Men den kan godt læses for sig selv, man skal bare være forberedt på at der er mange løse ender, fordi man får nævnt nogen personer mm, som man får kendskab til […]

Denne bog får man klart mest ud af, hvis man har læst de andre to bøger Merete har skrevet om sin families historie. Men den kan godt læses for sig selv, man skal bare være forberedt på at der er mange løse ender, fordi man får nævnt nogen personer mm, som man får kendskab til i de andre bøger. Denne bog handler primært om Aksel og hans liv der endte brat, da han kastede sig ud af en bil.

Han vokser op som en stille og indesluttet dreng, og han trives bedst med at tingene er som de plejer. Han er ked af de forandringer der sker hver gang han skal i plejefamilie, i lære, i job og så videre. Og han føler aldrig rigtig at han hører til nogen steder. Han får dog et godt forhold til plejemor og plejefar, som er det han kalder dem, da han er for stor til at kalde dem mor og far. Han bliver senere udlært som bager men ender desværre med indlæggelse på Oringe, og her udsættes han for hvad han selv opfatter som tortur. Det lykkedes ham dog at komme så meget i bedring at han kan komme hjem igen. Og selv om det er svært for ham at få job, for hvem vil have en tidligere sindssyg?, så får han job igen med tiden som bager. Desværre ender han med igen at blive syg, og da han skal tilbage til Oringe nægter han men formår ikke at modsætte sig. Og for at slippe for indlæggelsen kaster han sig ud af en bil med fatale følger.

Det er en barsk historie om hvordan det var at være psykisk syg førhen. Om at man ikke altid blev regnet for noget, men også om at der var nogen som havde overskud og kærlighed nok at give af, til at tage sig af en lidt mere stille dreng og give ham en chance. Men kunne man ikke arbejde blev man hurtigt en belastning og det var dyrt at mætte en mund mere som ikke bidrog med noget. Tiden har ikke været sjov at vokse op i, men det er alligevel en fortælling om en tid, hvor man gjorde hvad man kunne for at klare sig og for at hjælpe hinanden.

En hård men god historie som på sin egen måde binder Meretes bøger ret godt sammen. Og nem at læse samt meget enkel i udtrykket. Klart en bog som kan anbefales, især hvis man læser alle tre bøger som Merete har skrevet om slægtens historie.