De svenskere kan altså et eller andet med at skrive børnebøger, der bare holder. Forfatteren Gunilla Bergström er ophavskvinden til bøgerne om Alfons Åberg, der som bekendt altid har en brun trøje på og bor alene sammen med sin far, der ofte ryger pibe. Alfons Åberg ligger i sin seng og kan ikke sove. Han […]

De svenskere kan altså et eller andet med at skrive børnebøger, der bare holder.

Forfatteren Gunilla Bergström er ophavskvinden til bøgerne om Alfons Åberg, der som bekendt altid har en brun trøje på og bor alene sammen med sin far, der ofte ryger pibe.

Alfons Åberg ligger i sin seng og kan ikke sove. Han kigger ud af vinduet og tænker på lørdagens fodboldspil – indtil han kommer i tanke om, at der vist er noget i rummet, der ikke er helt som det skal være.

Kan det monstro være et farligt uhyre, der ligger under sengen og forsøger at gøre ham frygteligt bange?

Alfons prøver at tænke på alle de behagelige ting han har oplevet i løbet af dagen, så kan det være han glemmer, at der måske er et uhyggeligt væsen under sengen, der helt sikkert ikke vil ham noget godt.

Alfons Åberg tænker på fodboldspil, leg i sandkassen med de andre børn, gyngerne i træet og de andre børn, men vender hele tiden tilbage til, at han IKKE kan falde i søvn og det lede uhyre, der nu har gjort Alfons Åberg bange fordi han kan høre uhyret bevæge sig under sengen.

Heldigvis opdager Alfons Åberg, at det bare er hans far, der rumsterer ude i køkkenet og så er alt godt igen – og så kan han roligt stå op og købe ind for sin far, noget han altid gør om lørdagen.

”Alfons og uhyret” holder på alle planer. Fortællingen om barnet, der bliver bange for et uhyre er helt klassisk. De fleste børn har vel på et tidspunkt prøvet at blive bange for et uhyre, der viser sig at være imaginært, så mange børn vil sikkert kunne relatere sig til denne fortælling.

Illustrationerne i bogen fylder en del, men det er med til at gøre fortællingen mere spiseligt for de mindre børn, at der er flere billeder end der er tekst. Jeg synes, at både illustrationer og tekst fungerer fint sammen og at der er et fint forhold mellem tekst og billeder. Desuden er billederne sigende – og ikke uhyggelige selvom historien handler om et muligt uhyre under barnets seng.

Bogen om ”Alfons og uhyret” får roser med på vejen fra denne anmelder – og 4 store stjerner for en god og fin fortælling, der stadig holder.

Lån bogen på biblioteket