Alle lyver af Camilla Grebe er den femte selvstændige fortsættelse af serien, der består af Når isen brister, Husdyret, Dvale og Skyggejægeren. Fra forlagets beskrivelse: “Maria er lykkelig. Hun har det fantastisk i sin sammenbragte familie med sin søn, sin nye mand, franske Samir, og hans datter, 16-årige Yasmin. Men en kold decembernat bliver Maria… Læs mere Alle lyver af Camilla Grebe

Alle lyver af Camilla Grebe er den femte selvstændige fortsættelse af serien, der består af Når isen brister, Husdyret, Dvale og Skyggejægeren.

Fra forlagets beskrivelse:

“Maria er lykkelig. Hun har det fantastisk i sin sammenbragte familie med sin søn, sin nye mand, franske Samir, og hans datter, 16-årige Yasmin. Men en kold decembernat bliver Maria vækket til beskeden om, at Yasmin er forsvundet. Ifølge efterforsker Gunnar har et vidne set en person skubbe en anden person i vandet, og efter flere samtaler med politiet, går det op for Maria, at Samir mistænkes for at have slået sin egen datter ihjel. Det nægter hun selvfølgelig at tro, for hun kender sin mand, sin blide, elskelige og omsorgsfulde mand, alt imens tingene begynder at smuldre omkring hende. Pludselig bliver hun i tvivl. Kan han virkelig have begået en så grusom forbrydelse? Hvem kan hun nu stole på? Hvem taler sandt og hvem lyver?”

Billede af: Alle lyver + de fire forrige bøger af Camilla GrebeAlle lyver + de fire forrige bøger af Camilla Grebe

I Alle lyver er et citat, som jeg synes er fantastisk, og som er ret dækkende for handlingen (s. 252): “Vi lyver for at beskytte os selv, og dem vi elsker. Vi lyver for at gøre det hele lettere, fordi løgnen er nemmere end sandheden…”

På forsiden af bogen står der, at Alle lyver er en krimi – men selvom noget skal opklares, så vil jeg nærmere betegne den som et psykologisk drama. Et drama om, hvordan en familie kan gå i opløsning, når alle lyver for beskytte hinanden. Samtidig står nogen tilbage med tanke om, hvorvidt man skulle have set det komme og have gjort noget, hvis en tæt på er kommet ud på et skråplan.

Der er en enkelt ting, som undrer mig lidt. Bogen er 5. del af serien, som starter med Når isen brister. Enkelte personer hører vi godt nok om på tværs af bøgerne, men i denne synes jeg, at det er så lidt, at jeg slet ikke forbinder denne bog med de øvrige. Malin, som vi har mødt før, møder vi kun kort og ganske perifært – og uden at hun har en rolle i efterforskningen. Nu må jeg erkende, at jeg ikke har læst Husdyret – så måske der er andre personer, som man kender på forhånd. Normalt plejer jeg at anbefale, at man læser bøgerne i rækkefølge, men Alle lyver kan man sagtens læse, uden at have læst de forrige.

Bogen er velskrevet, og plottet er både spændende og fængende. Historien bliver fortalt på skift af Maria, Yasmin (Marias bonusdatter), Vincent (Marias søn) og Gunnar (efterforsker). De er alle jeg-fortællere i egne kapitler, så vi får historien fra fire synsvikler. Det fungerer rigtig godt. Fordelingen af, hvem der fortæller, er lige tilpas. Fortællingen veksler mellem 2000 – og nutiden. De to historier bliver fint flettet sammen. Der er flere tvists/overraskelser undervejs. Selve slutningen blev jeg ikke vildt overrasket over, men den er, som jeg håbede.

Personskildringerne er ganske gode – noget af det skyldes helt sikkert, at vi kommer ret tæt på hovedpersonerne på den måde historien bliver fortalt på. Maria, som lægger ud med at fortælle, kan godt virke lidt naiv. Yasmin er pigen, der forsvinder. Yasmin er kun 16 år, men bærer på flere hemmeligheder, som et barn/ung slet ikke burde håndtere alene. Vi hører dog en del om Gunnars liv – og hvordan han dulmer smerterne/minderne med kvinder, og den del synes jeg tager lidt overhånd. Vi møder også Vincent, som har Downs syndrom. Han er meget ærlig, men bliver også meget påvirket, når mennesker omkring ham ikke har det godt eller har problemer. Det er en virkelig fin del af historien – og er med til både at fortælle om diagnoser, fordomme og ikke mindst andres opførsel i mødet med mennesker med handicap.

Alle lyver fortæller historien om at lyve om ting, der måske ikke betyder noget lige her og nu, men som kan ende med at betyde alt. Løgne kan være med til at splitte familier. Hvem kan man reelt stole på? Hvem er det man lyver for at beskytte, sig selv, andre eller ?

Alle lyver har rigtig mange vigtige og relevante emner som sorg, skyld, æresdrab, fordomme, racisme, Downs syndrom, vold mod kvinder, familierelationer, hemmeligheder og løgne. Det kan lyde af meget, men sådan opfatter jeg det ikke, der er en mening med det hele – og alt når sammen til sidst.

Billede af: 5 af 6 stjerner /Tine5 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Lindhardt og Ringhof
ISBN: 9788711983089
Udgave: 1. udg. 2021
Originaltitel: Alla ljuger
Oversætter: Charlotte A.E. Glahn
Sider: 415

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.