Danskerne er vilde med at lytte til nyheds- og baggrundsstof i podcasts og som indlæste artikler.

Det har skabt nye krav til de skrivende journalister; de skal selv indtale dem og finde deres eget tempo, toneleje og tydelighed i udtalen.

Stemmetræner Klaus Møller fra Voice Studio i København er ikke imponeret; han foreslår, at der bliver strammet op på kvaliteten. For eksempel med en “korrekturlytter”, der lytter til en indlæst avisartikel, før den bliver publiceret.

– Du ville jo heller ikke udgive en artikel, uden at en redaktør havde læst det, siger Klaus Møller til Journalisten.

Ét andet aspekt er, at avisartikler aldrig skrives til at blive oplæst. Hvis journalister bare indlæser deres tekst faktuelt, så har mediebranchen måske sin første gode case, hvor en AI-stemme er bedre, antyder han.

Det er bedre at lade journalisten genfortælle deres historier – som det for eksempel sker i DR’s ’Genstart’, TV 2’s ’Dato’ og Jyllands-Postens ’Hvis du vil vide mere’.

Det er en ny trend – på godt og ondt. Det er ikke længere alene de radio- og tv-journalister, der har stemmetalent, som indlæser og speaker.

– Lyd er blevet en kæmpe del af det at være journalist, siger journalist Mette Hjerrild Pedersen. Hun og Malene Klysner Møller skrev i 2023 speciale på RUC om stemmens betydning for den journalistiske formidling.


‘Bogmarkedet Audio’ er sponsoreret af Radioplayer/mereRadio og Audiodays.

svg+xml;base64,PHN2ZyB4bWxucz0iaHR0cDovL3d3dy53My5vcmcvMjAwMC9zdmciIHdpZHRoPSI1NDEiIGhlaWdodD0iMzA1IiB2aWV3Qm94PSIwIDAgNTQxIDMwNSI+PHJlY3Qgd2lkdGg9IjEwMCUiIGhlaWdodD0iMTAwJSIgc3R5bGU9ImZpbGw6I2NmZDRkYjtmaWxsLW9wYWNpdHk6IDAuMTsiLz48L3N2Zz4=