Den virkelige verdens Carrie Mathieson fra tv-serien Homeland. Det er kort fortalt hvad Amaryllis Fox var. Undercover agent for CIA i næsten 10 år. Og i bogen her fortæller hun hvad der drev hende og …

Den virkelige verdens Carrie Mathieson fra tv-serien Homeland. Det er kort fortalt hvad Amaryllis Fox var. Undercover agent for CIA i næsten 10 år. Og i bogen her fortæller hun hvad der drev hende og de udfordringer det giver, når man skal få en hemmelig, livsfarlig spiontilværelse og et nogenlunde almindeligt familieliv til at gå op i en højere enhed.

Som hemmelig agent udgav Amaryllis Fox sig for at være international kunsthandler, men arbejdede i virkeligheden med at forhindre, at terrororganisationer fik fingrene i masseødelæggelsesvåben. Vi er med på sidelinjen ved et par møder med en skummel våbenhandler og nogle gustne Al Qaeda-typer. Men forvent ikke at komme med på den ene hæsblæsende mission efter den anden.

Til gengæld får vi en grundig indføring i hendes barn- og ungdom. Og det er faktisk mere spændende end det måske lyder. For det er her vi får et indblik i hvad det er, der driver hende. Hvordan hun i teenageårene får øjnene op for verdens uretfærdigheder og blandt andet engagere sig i frihedskampen i Burma med en farefuld mission. Længe inden hun er blevet professionel spion.

Terrorangrebet mod USA 11. september 2001 får Amaryllis Fox til at spørge sig selv hvordan hun kan bidrage til at fange dem, som stod bag angrebet og stoppe det næste angreb. Derfor går hun ind i CIA og bliver udvalgt til at være en af de få agenter, som går fuldstændig undercover med en hel anden identitet, som ikke kan forbindes til CIA.

Det mest interessante i denne fængslende fortælling er faktisk Fox’ næsten absurde jongleren mellem at være hemmelig agent og ægtefælle til en anden CIA-agent, der også arbejder undercover. Mest af alt et praktisk arrangement, som ikke overraskende til sidst crasher. De får dog et barn sammen, som faderen passer når moderen er ude at jage terrorister. Nej, det er ikke en film eller en tv-serie. Men det bliver det faktisk snart. Apple planlægger således en tv-serie om Amaryllis Fox’ liv.

Godt skrevet og ikke bare en forfatters fantasi, men en virkelig kvindes historie. Super godt, men man kunne måske godt have tænkt sig bare lidt mere tju-bang.

Amaryllis Fox: Mit liv undercover – ung kvinde i CIA. Hr. Ferdinand, 2020. 234 sider.