Prisen, der er opkaldt efter Astrid Lindgren, går i år til den amerikanske ungdomsforfatter Laurie Halse Anderson. 

I 2002 oprettede den svenske regering den internationale pris, ALMA-prisen, der er opkaldt efter børnebogsforfatteren Astrid Lindgren. Prisen er oprettet for at beskytte børns ret til gode historier, og belønner et livsværk hos en person eller organisation, der bidrager til litteraturens betydning for børn og unge verden over. Med sine fem millioner svenske kroner i præmie, er det den største af sin slags i verden.

I år går prisen til Laurie Halse Anderson, der herhjemme udgav bogen Vinterpiger på Høst & søn i 2010, for sin evne til at give ‘en stemme til den unge med en brutal ærlighed’.

– Laurie Halse Anderson er en af ​​USA’s førende forfattere af ungdomsbøger. Hendes litterære gennembrud kom i 1999 med romanen Speak, som er blevet oversat til flere sprog og filmatiseret. I sine udtryksfulde ungdomsromaner giver hun stemme til den unge med en til tider brutal ærlighed. Længslen efter kærlighed og tilhørsforhold er et gennemgående tema hos Laurie Halse Anderson, skriver organisationen på sin hjemmeside.

Der var i år seks danske nominerede blandt de i alt 251 nominerede til Alma-prisen. Det var forfatter Kim Fupz Aakeson, organisationen Bibliotekernes Sprogspor, illustratoren Otto Dickmeiss, forfatteren Cecilie Eken, forfatteren Marianne Iben Hansen og illustratoren Dorte Karrebæk.

Foto: Randy Fontanilla