Amina Elmi skriver sig ind i en lang række af store danske forfattere, der før hende har modtaget Bogforums Debutantpris

Hele 39 indstillede værker fra 20 forlag var indstillet til Bogforums Debutantpris, hvoraf fem af disse endte på prisens shortlist. Men i sidste ende blev det Amina Elmi (f. 1994), der løb med prisen for sin digtsamling Barbar [tavshedens objekt] (Gyldendal, 2023).

Debutdigtsamlingen modtog velfortjent ros og anerkendelse fra juryen bag Bogforums Debutantpris. da Amina Elmi blev tildelt Debutantprisen 2023 under Bogforums åbningsceremoni her til formiddag.

– Barbar er en eksplosiv debut. En usmykket, frygtløs insisteren på at skære igennem tavsheden. For, som Elmi skriver: ‘hvad er poesien til for hvis ikke den kan bære alle vores grusomheder, søster. Digtsamlingen har vreden som hensigt, den insisterer på oprør, men den er også sårbar, den er åben, den er sorgfuld, den er håbefuld. Den indeholder flere bevægelser i sig: ‘Jeg rækker ud til dig, jeg skælder ud på, som der står. Elmi skriver med en moden autoritet, en uovertruffen sikkerhed, så man skulle tro, at hun slet ikke var debutant. Barbar rummer et intrikat lager af betydning. Elmi undersøger forbindelseslinjer til en historie, sprog, religion, identitet, en familie der er brudt op, for hvad der er hjem for hende, er ikke hjem for hendes mor, nomadelivet er som et evigt opbrud fra sig selv: ‘hjem kan være to oceaner væk, og min mor lærte aldrig at svømme. Forestil dig: kvinde på fremmed kystlinje, lytter stærkt efter sit eget navn.’ Hendes poesi er både pointeret og smertelig, når den løfter erfaringen af ikke at være synlig frem. Elmi skriver også eminent om kærlighed mellem to kvinder, om kroppenes plads i verden, om sorgen over at miste en far, og så skaber hun nye forbindelseslinjer mellem forskellige domæner, som fx når sufi-mystikeren Rabia al-Adawiyya, rapperen Jamaika og digteren Shakespeare står side om side – hun gør simpelthen sproget større. ‘Jeg ønsker at hvert valg jeg træffer, skal være en gestus mod muligheder, skriver hun, og sådan er digtsamlingen, en åbning mod at gøre noget anderledes.

Udover Amina Elmi, var følgende fire forfattere udvalgt til shortlisten anno 2023:

  • Mathilde Moestrup: Elektras breve (People’s)
  • Nath Krause: Logan i Aokigahara (Møllegades Boghandel)
  • Pernille Stensgaard: Hvad jeg ved om kvinder på heste (Gyldendal)
  • Benedicte Huang: Døtreskole (Gads Forlag)

Bogforums Debutantpris blev i år uddelt for 30. gang. Blandt de tidligere vindere er en lang række i dag etablerede forfatternavne som Knud Romer, Christian Jungersen, Tine Høeg, Morten Pape, Kaspar Colling Nielsen, Anne-Cathrine Riebnitzsky og Jesper Wung-Sung.

Prisen ledsages af en økonomisk anerkendelse på 50.000 kr.

Foto: Sara Galbiati