Oliver på 5 år skal på tur med sin børnehave til en naturpark, hvor de skal se på fugle og fange krible-krable dyr. Henne i parken falder Oliver i søen, og han bliver halet op …

Oliver på 5 år skal på tur med sin børnehave til en naturpark, hvor de skal se på fugle og fange krible-krable dyr. Henne i parken falder Oliver i søen, og han bliver halet op af en mærkelig skægget mand med sjovt tøj på – og verden er en helt anden. Han er landet i en stenalderlejr, og han finder hurtigt ud af, at de ikke kender noget som helst til hans verden – for eksempel ved de ikke hvad en butik er eller hvad penge er, og de kan ikke forstå, hvad hans tøj er lavet af.

I lejren lærer Oliver en masse om flintsten og økser og at lave mad på bål. Men også nogle mindre spændende ting – for eksempel at de ikke har nogle toiletter i lejren og man derfor må lave i skoven og tørre sig med blade. En dag falder Oliver i mosen, og da han bliver halet op igen, er han tilbage i sin egen verden hos vennerne fra børnehaven.

Ideen bag denne bog er virkelig god. På en sjov og genkendelig måde formår forfatteren at fange børnenes interesse for noget forhistorisk, og der er masser af håndgribelige situationer og ting, som børnene kan genkende sig selv i.

Jeg læste den højt for min dreng på 6 år, og han var interesseret fra starten. Det er godt tænkt at starte et så genkendeligt sted som i børnehaven, og de første sider går med, at børnehaven skal af sted og have styr på madpakkerne og alt mulig andet, som min dreng med det samme kunne genkende.

I nogle afsnit bliver det dog for langt og detaljeret. Det er tydeligt, at forfatteren brænder for det her og har meget på hjerte, han gerne vil videreformidle til børn, men nogle steder bliver det simpelthen for langt og detaljeret om flintesten og flinthugningsteknikker og lignende. Jeg oplevede i hvert fald at min testlæser ikke kunne holde opmærksomheden.

Heldigvis er der mange flotte illustrationer undervejs, som også er underholdende.

Vi glæder os til at høre mere om Oliver i Oldtiden, men vil opfordre til at sortere en anelse mere i detaljerne til næste bind.

Forfatteren er arkæolog ved Københavns Museum, og Oliver i Jægerstenalderen er første bind i serien om Oliver i Oldtiden, der kan lære børn om ældre tidsaldre og kulturer på en sjov måde.

Andreas Valentin Wadskjær: Oliver i Oldtiden – jægerstenalderen, Forlaget Brændpunkt, illustrationer af Sofie Tornemark, marts 2020, 60 sider.