Solvej elsker ord. Hun elsker ord så meget, at hun laver sine egne. Men det kan de vokse ikke lide. “Vær lige lidt stille, lille dame” får hun altid at vide. Så hun går sine …

Solvej elsker ord. Hun elsker ord så meget, at hun laver sine egne. Men det kan de vokse ikke lide. “Vær lige lidt stille, lille dame” får hun altid at vide. Så hun går sine egne vej. Og en dag havner hun nede hos nogle monstre. Helt modsat de voksne mennesker er monstrene vilde med Solvej og hendes evne til at skabe ord og navne. Hurtigt finder Solvej ud af at sprede glæde, og dermed kommer glæden også til hende selv.

Når Solvej spreder glæden, spreder hun også helt konkret farve i illustrationerne. Først får hun selv mere farve, og i takt med at hun navngiver monstrene – til stor fornøjelse – får også monstrene mere farve.

Noget af det, Ane Gudrun er så god til, er at få puttet sine budskaber, som i øvrigt er ganske aktuelle og relaterbare temaer, helt naturligt og diskret ind i sine historier. Man kan som regel finde to niveauer i Gudruns tekster.

I denne bog opdager vi, at ord, kreativitet og leg bringer liv, farve og glæde til livet. Det er lige netop, hvad vi oplever sker med Solvej. Det er så kedeligt, hvis man altid skal tie stille og sidde pænt. Så bliver livet lidt farveløst og trist. Alt skal ikke være så seriøst hele tiden. Der skal leg til at gøre livet sjovt og værd at leve.

Det er ved siden af – eller under – det reelle plan. Og her er handlingen bare fængende og morsom, mens vi følger Solvejs humoristiske ordlege, og vi kan kun glædes over den måde, at monstrene tager Solvej til sig og giver hende den anerkendelse, som de voksne – kedelige – mennesker ikke giver hende.

Jeg er glad for Ane Gudruns bøger, og denne bog, som er første udgivelse på Ane Gudruns eget forlag, skuffer ikke. Den er stemningsfuld, flot tegnet og har et fint budskab. Den er velegnet til både højtlæsning for de helt små og læs-selv for indskolingseleverne.

Og så har jeg næsten ikke nævnt selve illustrationerne. De er simple og udvikler sig fra en trist og primært gråtonet farvelægning til at være positive og farvestrålende, og selve farvelægningen er med til at underbygge pointen og budskabet, men det er også i kraft af denne udvikling, at bogen fungerer.

Læs blandt andet vores anmeldelse af Prinsesse Perlesnor ser lyserødt.

Ane Gudrun: Solvej elsker ord … og monstre. Forlaget Ravn, august 2020. 32 sider.