Professor og forfatter Anja C. Andersen modtager Rungstedlundprisen 2024 for sin store formidlingsindsats.

Rungstedlundprisen tildeles i år Anja C. Andersen, der er professor i astrofysik ved Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet. Hun har udgivet flere populære bøger indenfor sit felt, og med prisen modtager hun anerkendelse for sin store formidlingsindsats om astrofysik, naturvidenskab og videnskabens natur og rolle til både børn og voksne. Det skriver Karen Blixen Museum i en pressemeddelelse.

Ifølge meddelelsen gør Anja C. Andersen et samfundsvæsentligt arbejde med at formidle videnskaben uden for forskningsverdenen, og hun har en særlig evne for historiefortælling, som hun generøst deler ud af i sine bøger, som foredragsholder, podcastvært og som debattør om videnskab, ligestilling og om børn og unges forhold til videnskab.

– Karen Blixen var levende optaget af videnskaberne og i særdeleshed af universet og menneskets forbundethed med de store sammenhænge uden for vores umiddelbare erfaringsfelt. Anja C. Andersens store evne som ’storyteller’ om det gådefulde og uendelige univers for et bredt publikum gør hende til en oplagt modtager af Rungstedlundprisen, udtaler bestyrelsesformand Michael Bjørn Nellemann.

Selve uddelingen af prisen finder sted i det tidlige efterår 2024.

Om Rungstedlundfonden

Karen Blixen stiftede Rungstedlundfonden i 1958 gennem crowdfunding i en radiotale til sine mange lyttere på Danmarks Radio. Med opbakning fra sine søskende donerede hun Rungstedlund og forfatter-rettigheder til fonden med ønsket om, at huset skulle drives med kulturelle formål for øje, og at den enestående natur med 15 ha naturgrund skulle fredes som et fuglereservat. Karen Blixen ønskede det som et paradis for fugle og et åndehul for mennesker. I 1991 åbnede fonden Karen Blixen Museum.

Om Rungstedlundprisen

Siden åbningen af Karen Blixen Museet i 1991 har Rungstedlundfonden med venlig donation fra Hørsholm Kommune uddelt en årlig pris på 50.000 kr. Prisen uddeles til en kulturpersonlighed, der har ydet en speciel indsats inden for et af de felter, der interesserede Karen Blixen, eller som på anden måde har markeret sig på Blixensk vis. Prisen er blandt andre uddelt til Meryl Streep, Suzanne Brøgger, Gabriel Axel, Inger Christensen, Thorkild Bjørnvig, Tom Buk-Swienty, Judith Thurman, Minik Rosing, Puk Damsgård, Claus Meyer, Peter Høeg og Connie Nielsen.

Foto: Simon Klein-Knudsen©