facebook-pixel

Anmeldelse: ‘Balladen i Mekka’ af Hans Peter Bech

img-placeholder

Anmeldelse: ‘Balladen i Mekka’ af Hans Peter Bech

img-scores

Fakta om bogen

Titel: Balladen i Mekka

Undertitel: Fra embedsmand til international forretningsudvikler

Udgivelsesdato: 15-06-2023

Sider: 266

Genre: Romaner og noveller

Forlag: TBK Publishing

Forfatter: Hans Peter Bech

Oversat fra: dansk

Format(er)ISBN
Hæftet bog9788793116573
Ebog (ePub)9788793116580

Balladen i Mekka præsenteres som en autofiktiv roman om Aalborgdrengen Henrik Bertelsen. Med denne genrebetegnelse er forfatteren fri til at digte videre på det selvbiografiske stof, som fortællingen synes gjort af. Vi møder hovedpersonen i sommeren 1979, og kommer herfra med på eventyr og ballade. Selve grundfortællingen er Henriks oplevelser og overvejelser om livet, trygt placeret som fuldmægtig i et ministerium. Her fornemmes bestemt insiderviden; ikke de store afsløringer, men beskrivelserne fra maskinrummet i et ministerium er fortalt med god sans for detaljer om procedure for politiske visioner i clash med realiteterne. Det er det stof drømme er gjort af. Og derfor er det nærliggende, at Henrik griber ud efter de muligheder som opstår, når han lader sig stå til rådighed for tilfældet.

Tilfældet er, at han via sin bror hopper med på et projekt om en større køkkenentreprise i Saudi-Arabien. Også den del er fortalt med overbevisende pointer og sjove – sikkert helt realistiske – vinkler. Ballade bliver der – men lige præcis balladen er nok den del af romanen, der virker påklistret. De forskellige fortællinger i romanen; livet som fuldmægtig, drømmen om eventyret under fremmede himmelstrøg i Saudi-Arabien, der kobles videre med drømmen om familie via adoption og tillige drømmen om nye muligheder i den gryende edb-branche, der syner frem i slutningen af 1970’erne, er på alle niveauer fortalt med tempo – og en pæn del humor.

Altså sådan set godt skruet sammen som fortælling. Det er et fint og ganske præcist tidsbillede, der gives. Som læser er man med. Men samtidig er man også vidne til en meget detaljeret fortællestil, hvor fortællingen bliver så forpligtet på handlingen så de små mellemregninger – refleksionerne udfoldet som et også sprogligt mellemværende – savnes. Omvendt er der nogle meget fine beskrivelser af den politiske situation i Danmark omkring 1979 (SV-regeringen), der er aldeles interessante og glimrende forklaret. Måske den del var nok til at sende hovedpersonen på eventyr uden at der opstår ballade i Mekka.

Samlet set er det en historie om en dansk Henrik, der møder verden med åbent sind og som griber mulighederne, når de byder sig. Men primært er det et tværsnit af nogle dage i sommeren 1979. Formative år for Henrik – og informativt præsenteret for læseren.


Om forfatteren: 
Hans Peter Bech er cand. polit. og skriver fagbøger om international forretningsudvikling i IT industrien og med Balladen i Mekka debuterer han som fiktionsforfatter.

Om anmelderen:
Alf Gørup Theilgaard: Cand.mag. (dansk/kunsthistorie), underviser i dansk og billedkunst i det almene gymnasium siden 1989. Har været redaktør af Tegn (medlemsblad for undervisere i billedkunst og design), samt periodevis anmelder i forskellige magasiner, primært rettet mod undervisning.

Efterlad et Svar