facebook-pixel

Anmeldelse: ‘Dreng’ af Jan Sverker

img-placeholder

Anmeldelse: ‘Dreng’ af Jan Sverker

img-scores

Fakta om bogen

Titel: Dreng

Udgivelsesdato: 02-08-2024

Genre: Digte

Forlag: Alias Forlag

Forfatter: Jan Sverker

ISBN: 9788794001465

Format: Hæftet

Konceptet for udgivelser fra Alias Forlag er, at ord følges af tekst – eller måske omvendt. Det er en sympatisk indgang til litteraturen, men rummer naturligvis også en fare for at styre en fortolkning over i en tydelighed, der ikke er nødvendig. I tilfældet Dreng fungerer digt og billede på den måde, at billedet oversætter digtet – eller fanger en scene og visualiserer den. Det er ok, men formen udfordrer ikke de to formaters relation.

Digtsamlingen består samlet set af et antal erindringsscener oplevet og sanset med en drengs perspektiv. En dreng i en overgangsfase, hvor verden åbner sig. Vi er i 1970’erne med nedslag i opvækstens oplevelser – skrevet med den voksnes erfaringer i små prosabidder, der i staccato sættes sammen og bliver til digt. Det passer faktisk ret godt til netop en drengs univers.

Digtene følger hinanden – uden titler, men med grafisk angivelse af skift i tid, tempo og tema. Det ses i skriften og det ses i digtenes opsætning, hvor et enkelt opslag i Dreng, der i øvrigt er upagineret, viser sans for, at struktur også er poesi. På den måde kunne man godt undvære illustrationerne, men omvendt kan de også tilføre noget til læsningen. Illustrationernes tuschtegninger signalerer en hastighed, der matcher teksten. Og det er vel blandt andet en pointe.

En anden kompositorisk og fin vinkel på Dreng er de passager på sort papir, hvor tekstens ”jeg” bliver nuanceret af et tilbageblikkets ”vi”, der sætter en ramme eller et tema op for de erfaringer og minder, som digtene i øvrigt handler om. Her er vi tilbage i en lejlighed, en lille by, en skov, et center og nogle værtshuse. Det fungerer godt. Drengens fortælling bliver sat i relief og antyder en kronologi, der på sin vis er uden for drengens tid, da han jo oplever i nuet. Og måske er det lige præcis her i vekselvirkningen mellem de hvide sider og de sorte sider, at Dreng bliver til poesi.


Om forfatteren:
Jan Sverker (født 1963) har arbejdet det meste af sit voksne liv i reklamebranchen. Tidligere som Art Director, nu som tekstforfatter. Som kontrast til reklamearbejdets bundne opgaver og kompromiser tegner og skriver Jan for sig selv. Digtsamlingen Dreng er Jans første bogudgivelse. Bogen er illustreret af ham selv.

Om anmelderen:
Alf Gørup Theilgaard: Cand.mag. (dansk/kunsthistorie), underviser i dansk og billedkunst i det almene gymnasium siden 1989. Har været redaktør af Tegn (medlemsblad for undervisere i billedkunst og design), samt periodevis anmelder i forskellige magasiner, primært rettet mod undervisning.

 

Efterlad et Svar