facebook-pixel

ANMELDELSE: ’FAVN’ AF KRISTINA HOLGERSEN

img-placeholder

ANMELDELSE: ’FAVN’ AF KRISTINA HOLGERSEN

img-scores

Fakta om bogen

Titel: Favn

Undertitel: overgangstekster

Udgivelsesdato: 25-04-2024

Sider: 87

Genre: Digte

Forlag: Alhambra

Forfatter: Kristina Holgersen

Oversat fra: dansk

Format(er)ISBN
Hæftet bog9788772168951

I FAVN skriver Kristina Holgersen om at være kvinde midt i livet. Digtsamlingen handler blandt andet om identitet, parforhold og sexisme/alderisme i musikbranchen. Men det største tema er det modne moderskab, og hvordan det er at være mor til en datter, der er klar til at flytte hjemmefra. For digterjeget er det en situation, der er vanskelig at håndtere:

 

” jeg ved ikke hvad jeg havde forestillet mig

en medalje på din 18-års fødselsdag

en indkaldelse i e-boks

til gensidig forventningsafstemning

fra en relevant offentlig instans

et overgangsritual hvor vi står

med hinanden om livet

og blomsterkranse i vores hår

jeg skriver

i et forsøg på at finde et sprog

for en sorg vi negligerer kollektivt

fordi vores børns bevægelse væk

minder os om at vi skal dø”

 

Følelserne omkring datterens forestående flytning er store, men det svært at få plads til dem. Omgangskredsen reagerer enten opmuntrende (men også negligerende): ”nu bliver der plads til dig igen”. Eller der reageres med irritation, der gør hende skamfuld. Er hendes selvmedlidenhed upassende?

I digtene er der plads til alle følelserne. Både kærlighed, sorg og identitetskrise kan rummes. Ofte beskriver digtene hverdagssituationer, hvilket gør dem nemme at relatere til. Selvom de autofiktive digte er inspireret af Kristina Holgersens liv, kan jeg som mor genkende meget af mig selv i dem. Og jeg værdsætter, at moren i FAVN bliver skrevet frem som en person, der ikke bare er en funktion, men et menneske med egne følelser og udfordringer.

FAVN prydes af et indbydende omslag med et papirklip af Solveig Agerbak. I fokus er en kvindeskikkelse med plantelignende arme, der både giver associationer til teksten, hvor digteren beskriver sine arme ”som slyngroser”, mens det også kunne ligne vilde vækster på vej væk. Uanset om man ser det ene eller det andet, komplementerer det digtsamlingen rigtig fint.

Jeg kan anbefale FAVN til alle, der gerne vil læse autofiktive digte om at være kvinde og mor midt i livet.


Om forfatteren:

Kristina Holgersen, født 1973, er sanger, komponist og sangskriver. Hun underviser ved Det Rytmiske Musikkonservatorium i København og Det Jyske Musikkonservatorium, hvor hun også forsker.

Om anmelderen:

Dorthe Kjærsgaard Nielsen, født 1972, er cand.mag. i engelsk og internationale studier. Hun bor i Østjylland og er mor til tre unge mennesker.

Efterlad et Svar