facebook-pixel

Anmeldelse: ‘Husly for de Vildfarne’ af Ina Hass

img-placeholder

Anmeldelse: ‘Husly for de Vildfarne’ af Ina Hass

img-scores

Fakta om bogen

Titel: Husly for de Vildfarne

Udgivelsesdato: 08-02-2022

Sider: 105

Genre: Digte

Forlag: Forlaget Energi & Livskraft

Forfatter: Ina Hass

Format(er) ISBN
Hæftet bog 9788797285411

Giver som månen lys helt uden at gøre noget selv

Yin yoga instruktøren og homøopaten Ina Hass’ første danske digtsamling, Husly for de Vildfarne, burde nok slet ikke anmeldes som digtsamling. Den er som hendes tidligere Yin Yoga, Poesi og Hjertets Melodi og den engelske Grey Hairs Fall snarere en selvhjælps meditations messebog med mannakorn til brug for at finde hjem; tænde dit indre lys, så du kan lyse for andre og give husly for de vildfarne”. Og det skjuler bogens forfatter heller ikke. Som her i indledningsdigtet Guldsmeden, der er en af de få mere lovende tekster, fordi den bruger lignelsen til at beskrive vejen hjem. Den er ikke lineær, men bevæger sig i ukendt retning, når guldsmeden kommer ud af nymfestadiet. ”Netop gennem hurtige og hyppige retningsskift/ lader lyset den fremstå i sine mange strålende farver. Den minder os om, at det er på tide at give udtryk for vores eget indre lys”:

’Husly for de vildfarne’
er en række digte,
der inviterer dig til at finde hjem i dit hus,
så du kan tænde dit indre lys
og lyse for andre.

Lad bogen være en del af din meditative praksis

Den når, som man også kan se af den citerede afslutning, aldrig udover en tilsyneladende logisk fremadskridende beretning frem til et poetisk sprog, der med sine associationer bevæger os i alle mulige også modstridende retninger der alligevel bindes sammen til et overbevisende poetisk udsagn, der graver et spadestik dybere og samtidig viser udover digtet og inddrager læseren. Linjeopdelingen er i bedste fald en understregning af den messende funktion. Selvom det til tider tager form af et visuelt sprogligt udtryk, så er det ikke noget der i samspil med sproget spænder det yderligere op. Det bliver et fladt illustrativt billede, som i digtet To til en Tango:

Desværre er den logisk fremadskridende sprogbrug ikke kun ræsonnerende og undersøgende, den går også over i den rene propagandas suggestive fastslåen af urimeligheder som den eneste rette sandhed. Det sker f.eks. i digtet Logik der starter med at fastslå:

Når du
synes, mener og tror
er det, fordi du ikke VED

Påstår undervejs at ethvert bevis indeholder et skjult motiv af den, der udfører beviset og er derfor en løgn. For at nå frem til denne uimodsigelige sandhed, der samtidig er noget logisk volapyk:

Der er intet skjult motiv
bag det, du VED
Du VED bare
Derfor er det, du VED, sandt

Det, du føler du ved, er det sande og behøver ikke at bevises. Det er jo et temmelig farligt mantra.

Man fristes til at istemme et af afslutningsdigtenes spejling af forfatteren i Månen:

kan være urørlig og alligevel stråle
ligesom Månen
der helt uden at gøre noget
bare står der og lyser i sig selv

Fordi den tilbagekaster solens lys og kun fra den side den ønsker at vise os.

Alt i alt kan bogen ikke anbefales som digtsamling. Om dens anvendelighed som meditationsbog til Yin Yoga skal jeg heldigvis ikke udtale mig.


Om forfatteren

Ina Hass er en passioneret Yin yoga-udøver, -lærer, homøopat og digter med noget på hjerte! Hun præsenterer her sine egne digte i to digtsamlinger.

Om anmelderen

Thorvald Berthelsen, digter, essayist og anmelder


Bogmarkedets debutantanmelderkorps er støttet af Statens Kunstfond

SKF_logo_black_CMYK-800px-248x300

Efterlad et Svar

OPRET ET JOBOPSLAG

NYHEDSBREV

Spotify