facebook-pixel

ANMELDELSE: ’Job på Håbets Allé’ af Christian Kemp

img-placeholder

ANMELDELSE: ’Job på Håbets Allé’ af Christian Kemp

img-scores

Fakta om bogen

Titel: Job på Håbets Allé

Undertitel: En digtsamling om arbejdslivet

Udgivelsesdato: 14-01-2022

Sider: 128

Genre: Digte

Forlag: Muusmann Forlag

Forfatter: Christian Kemp

Format(er) ISBN
Indbundet bog 9788794258043
Ebog (ePub) 9788794258432

Er ens arbejdsliv et godt rum for digte? Er arbejdspladsen? Karrieren? Nej, vil de fleste nok instinktivt mene, og før jeg læste ’Job på Håbets Allé’ havde mit svar da også været et rungende nej. Men Christian Kemp formår at skabe et ret unikt, indsigtsfuldt og velfungerende lyrisk univers med sin debutdigtsamling.

Det, der er godt

Jeg har en indrømmelse. Jeg er typen, der får nervøse trækninger af konsulenter, og føler, vi ofte nedprioriterer drift til fordel for luftige projekter og floskelfyldt fluff. Mennesker fylder for lidt og formålsløse processer og projekter for meget.

Og hvorfor skriver jeg så det? Fordi Kemp med sine digter rammer mig meget personligt. Han taler meget direkte til mig og fodrer mine mange kæpheste om arbejdslivet med sine ord og betragtninger. Det gør mig til et meget begejstret og mindre kritisk publikum, hvilket for en anmelder ikke er optimalt, så hav det in mente og bær over med mig, når jeg folder min glæde over Kemps debut ud.

Det første digt i ’Job på Håbets Allé’ hedder ’Krumtappen’ og beskriver på fin vis den kollega, der aldrig gør meget væsen af sig, men som alligevel fra sin plads i skyggen af alle os andre, mere højrøstede se-mig-typer, får en virksomhed til at løbe rundt. I digtet sætter Kemp også ganske diskret fingeren på tendensen til at overse det vigtige til fordel for det farverige.

Så bliver hun siddende, både til sen aften og ud på natten
For den, der nu sidder derhjemme og har spist sig mæt
Skal bruge materialet, det haster, deadline er tæt

Ovenstående vers fra ’Krumtappen’ er både sigende for Kemps stil og for digtene. Der er en skæv humor, et lune og en, synes jeg, underspillet og diskret samfundskritik, der løber som en rød snor gennem digtene, og ses i eksempelvis ’Eksterne Konsulenter’ og ’Kulturbæreren’.

Fælles for digtene er, at de tager udgangspunkt i arbejdslivet og enten en rolle eller en situation, som vil være genkendelig for de fleste. Digtene er også alle bygget op med en række korte vers og består af én strofe. Sproget er ligetil og nemt tilgængeligt, selv i digtet om konsulenter, og det passer godt til ideen og emnet for digtene. På den måde får de et strøg af håndværk fremfor akademia, og hermed underbygger formen funktionen eller formålet, om man vil.


Kan det gøres bedre?

Men skal man nu pege på noget, der kunne gøres lidt bedre, så var det sproget. Ikke så meget ordene, men flowet i versene. Det er en af de ting, der utvivlsomt er meget subjektivt og individuelt, men jeg har en vane med at læse lyrik op for mig selv, når jeg læser, for at smage på ordene og netop nyde flowet. Det var hist og her lidt svært med Kemps digte. De var nogle gang enten ikke så mundrette eller kadencen var lidt skæv.

Men det er et lille dryp malurt i bægeret, og noget som jeg tænker, Kemp ret ubesværet kan skrive sig ud af til næste gang. For jeg håber, der bliver en næste gang.


Bedømmelse

Malene Ravn drillede mig engang med, jeg var nem at begejstre, og det er jeg måske også. Jeg er i hvert fald mægtigt begejstret for Christian Kemps ’Job på Håbets Allé’ og overvejer ganske alvorligt at købe en stak og give dem til folk i min professionelle omgangskreds.

’Job på Håbets Allé’ er så afgjort værd at læse, men er nok ikke for alle. Den er ikke prætentiøs eller specielt krævende, men består af en række jordnære og indsigtsfulde betragtninger om arbejdslivet, som det ser ud for mange af os.



Om forfatteren

Christian Kemp har en baggrund i den danske medieverden og har mere end 30 års erfaring inden for salg, ledelse og strategi. Han har i otte år været topchef for Discovery Networks Danmark, har haft Nordisk salgsansvar og arbejdet på tværfaglige projekter verden over. Han har beskæftiget sig med ledelse og den professionelle relation til mennesker i mange år og har iagttaget og oplevet, hvor mange konflikter der aldrig rigtig bliver løst eller behandlet. I dag arbejder han som professionel mentor og hjælper virksomheder med at skabe øget fokus på vækst.
https://www.christiankemp.dk

Om anmelderen

Jan M. Johansen, 47 år, bosat i Ringsted, cand.scient.bibl. Bibliotekar i Roskilde Bibliotekerne, tidligere, Københavns Kommunes Biblioteker og Odense Bibliotekerne. Klummeskribent, debattør, oplægsholder og podcaster. Står bag Den Grå Bibliotekar.

 

 

Efterlad et Svar

OPRET ET JOBOPSLAG

NYHEDSBREV

Spotify