facebook-pixel

Anmeldelse: ‘Ukendt Stof’ af Birgitte Vestermark

img-placeholder

Anmeldelse: ‘Ukendt Stof’ af Birgitte Vestermark

img-scores

Fakta om bogen

Titel: Ukendt stof

Udgivelsesdato: 05-09-2022

Genre: Krimi og spænding

Forlag: Grønningen 1

Forfatter: Birgitte Vestermark

Format(er)ISBN
Hæftet bog9788773391518
Ebog (ePub)9788773398289
Lydbog til download9788773398258

Forfatter og journalist krimidebuterer med velskrevet roman

Bogen Ukendt Stof af Birgitte Vestermark hører strengt taget ikke til på disse sider. Der er nemlig ikke tale om en debuterende forfatter, men om en krimidebut. Forfatteren skifter genre fra spændingsroman til kriminalroman. Men nu hvor vi har fået den tilsendt – og læst – skal den også have en anmeldelse.

Handling
Ukendt stof handler om journalisten Victoria Storm, der hvirvles ind i en sag om narkotika. Victoria er fraskilt og arbejdsløs. Hun er lige flyttet ind i en lejlighed i et socialt belastet kvarter, hvor der handles narkotika. Hendes 16 år gamle teenagesøn Sebastian bor hos sin far, men han har også fået et værelse i Victorias nye lejlighed. Victoria finder nogle piller blandt sønnens ting. Det viser sig at være de samme piller som dem, der slår unge mænd i København ihjel. Et nyt og farligt narkotika – ukendt stof. På grund af fundet hos sønnen er sagen nu personlig for Victoria. Hun sætter sig for at finde ud af, hvem der producerer det nye stof, og hvem der sælger det. Hun arbejder sammen med politiefterforskeren Flemming Gregorius, som hun kender fra tidligere. Men dermed sætter hun også sig selv i fare. For hverken producent eller distributør er naturligvis interesseret i at få politiets eller journalisters opmærksomhed.

Sprog og opbygning
Historien er velskrevet og godt opbygget. Bogen er inddelt i dage og klokkeslæt. Vi følger Victorias efterforskning i en uges tid med stadig stigende spændingskurve, herefter følger nogle dage, hvor tråde – efterforskningsmæssige som personlige – følges op.

To gode scener – og en dårlig
Bogen byder på to perler af scener. Først prologen, hvor et ægtepar kommer hjem fra ferie og finder deres teenagesøn død på badeværelsesgulvet. Og senere en scene på Rungsted Havn, hvor to narkohandlere og deres kærester spiser middag – og likvideres. De to scener er superflot skrevet og komponeret. De går helt ind under huden.

Bogen byder også på en scene, der ikke fungerer. Victoria, hendes nabo Jesper og naboens søn Daniel er fanget i en brændende garage, men i stedet for at ringe 112, sender Victoria en SMS til Gregorius. Det er ulogisk, og fik mig som læser til at ryste på hovedet.

Care factor
Ukendt stof er som sagt både velskrevet og ok spændende, alligevel mangler der noget. Jeg har spekuleret over, hvad det er. Jeg kan kun sætte fingeren på to ting. Den ene er emnet narkotika. Det er et alvorligt og vigtigt emne, men det fanger mig ikke på samme måde som en forskruet sekt eller en psykopatisk massemorder ville gøre. Ja, vi krimilæsere er krævende, vi ved det.

Den anden ”ting” er den såkaldte care factor. Det er vigtigt for læsernes engagement, at de kan lide bogens personer, særligt hovedpersonen. Victoria fortæller selv, at hun ikke nærer de store morfølelser for sin søn Sebastian. Til sidst i bogen flytter hun endda væk fra Sjælland uden at skænke sønnen, der bor hos sin far i Nordsjælland, en tanke. Og hun tænker ”kællinger” om folk, som hun ikke kan lide. Det sidste er selvfølgelig meget sjovt, men alt i alt gør det, at jeg ikke rigtig kommer til at holde af Victoria Storm som person, og det er en mangel


Om forfatteren

Den danske journalist og forfatter Birgitte Vestermark har arbejdet som Mellemøstkorrespondent i 3 år og som korrespondent i Balkan og Østeuropa i 3 år. Som forfatter står Birgitte Vestermark bag en række dagsorden-sættende biografier. Ukendt stof er Birgittes debutkrimi.

Om anmelderen

Alice Aagaard (f. 1968) er uddannet cand.mag. i kunsthistorie og nordisk sprog og litteratur og er selv forfatter på Byens Forlag med flere udgivelser.


Bogmarkedets debutantanmelderkorps er støttet af Statens Kunstfond

Efterlad et Svar

OPRET ET JOBOPSLAG

SENESTE ARTIKLER

NYHEDSBREV

Spotify