Når en amerikansk præsident i en krisesituation føler sig kaldet til at tage affære på den internationale scene, så har han tre muligheder. Diplomatiets vej, krigens vej eller den tredje vej. Den vej er at …

Når en amerikansk præsident i en krisesituation føler sig kaldet til at tage affære på den internationale scene, så har han tre muligheder. Diplomatiets vej, krigens vej eller den tredje vej. Den vej er at bede CIA’s “operatører” og snigskytter tage sig af tingene uden for spotlight. Uden for krigens love og regler. I allerdybeste hemmelighed.

Den amerikanske journalist Annie Jacobsen giver i denne bog et unikt indblik i mange af de operationer, som CIA har gennemført siden Anden Verdenskrig. Nye detaljer på allerede kendte operationer og oplysninger om operationer offentligheden ikke har kendt til før nu.

En bestemt mangeårig CIA-operatør er den gennemgående hovedperson i bogen, hvilket giver god mening, da han har oplevet rigtig mange ting og stået i spidsen for rigtig mange operationer. Han fortæller garanteret kun om en lille del af dem i bogen. Men der er smæk for skillingen. Masser af aktion.

Annie Jacobsen baserer også bogen på mange andre kilder fra alle lag af den hemmelige verden. Virkelig velresearchet og grundigt værk. Til en vis grænse. For der er selvfølgelig huller. CIA har gennem årene lavet så mange ting, at Annie Jacobsen naturligvis ikke kan få det hele med. Desuden er mange af de involverede sikkert døde. Men der er huller omkring CIA´s involvering i Den Kolde Krig, ligesom beskrivelserne fra Vietnam i 1960’erne og 1970’erne samt i Afghanistan og Irak i 00’erne på lange stræk begrænser til ganske få udvalgte aktiviteter.

“Surprise, kill, vanish” giver et uhyre spændende indblik i den hemmelige verden. Men det er ikke helt så omfattende en gennemgang af begivenhederne, som man får indtryk af på bogens forside.

Annie Jacobsen: Surprise, Kill, Vanish – The secret history of CIA paramilitary armies, operators and assassins. Little, Brown and Company, 2019. 545 sider.