Elise Duval har boet i New York i mere end 70 år. Hun blev sendt dertil fra Frankrig kort efter anden verdenskrig for at bo hos en onkel. Hvad der gik forud har hun fortrængt, …

Elise Duval har boet i New York i mere end 70 år. Hun blev sendt dertil fra Frankrig kort efter anden verdenskrig for at bo hos en onkel. Hvad der gik forud har hun fortrængt, men nu dukker en kvinde op med en æske med breve fra dengang, og Elise kan ikke længere vende ryggen til fortiden.

I Berlin i 1939 bliver en jødisk læge arresteret og dør i nazistisk fangeskab. Inden han bliver arresteret har han skaffet billetter til et skib på vej mod Cuba, hvor hustruen Amandas bror bor. Det var svært at få de nødvendige dokumenter og billetter til emigrationen, og det lykkedes kun at skaffe billetter til døtrene. Amanda må derfor midt i sin sorg over tabet af manden og frygten for nazisterne sætte sine små piger alene på et skib i Hamborg. Hun får kolde fødder i sidste øjeblik, og kun den ældste pige kommer på skibet. Den anden tager hun med til en veninde i en landsby i sydfrankrig, hvor de gemmer sig. Men også her kommer nazisterne, og Amanda må tage frygtelige valg for at redde sin datter.

Correa har tidligere skrevet romanen Den tyske pige, der også omhandler flygtningeskibet fra Hamborg. Det var en fremragende roman, som jeg har anbefalet vidt og bredt. Desværre er Datterens fortælling absolut ikke i samme klasse. Datterens fortælling har ellers et vigtigt tema om overlevelse og skyld, men den er ikke særlig velskrevet. Den er snarere melodramatisk og triviel, og forfatteren må virkelig hugge en hæl og klippe en tå på sine personers troværdighed for at få plottet til at hænge sammen. Læseren skal virkelig acceptere mange påstande for at det hele giver mening – og i øvrigt være indforstået med, at der hænger et par solide løse ender og blafrer, når romanen er slut.

Jeg sidder lidt tilbage med en fornemmelse af, at her faktisk var et godt konstrueret skelet til en vigtig roman, både med temaer og begivenheder fra anden verdenskrig som fortjener at bliver behandlet og fortalt, men at forfatteren sjuskede sig igennem den i stedet for at bruge den nødvendige tid og redigering, så den blev til et helstøbt værk.

Ærgerligt, ikke mindst fordi vi jo godt ved, hvad Correa kan. Så hvis du ikke allerede har gjort det, så læs Den tyske pige.

Armando Lucas Correa: Datterens fortælling. 288 sider, Hr. Ferdinans. Oversat af Camilla Wahlgren, udkom 6. august 2020