Den lille miljødjævel?

Flimrer det for øjnene, når du bladrer i en bog? I gamle dage var optikeren den eneste løsning. I dag kan årsagen til ubehaget skyldes, at den fysiske bog alt for sjældent er trykt miljørigtigt.

Når denne signatur besøger en højtbelagt boghandel, rammes jeg ofte af en ubehagelig følelse, selv om jeg elsker at besøge disse skatkamre af lærdom og fantasi. Det samme gælder biblioteker.

Aldrig er der udkommet så mange bogtitler i Danmark – alle de CO₂-opsugende træer, der er gået til at fylde bogreolerne ud. Tanken om det yderst synlige forbrug presser sig mere og mere på, i takt med at ord som klima og miljø optræder i hver anden tv-avis.   

Grelt bliver det, når man tænker på, at mange bøger på hylder, lagre og magasiner slet ikke bliver solgt eller bliver kasseret på et tidspunkt – måske blusser bogbålene. Og bål udleder grimme ting i atmosfæren. Ananas i egen juice, som vi siger.

Penge i at være en flink fyr

For år tilbage var CSR (Corporate Social Responsibility) det nye sort, når virksomheder skulle profilere sig. Afløserordet er bæredygtighed (sustainability).

For et par uger siden bragte vi en interviewartikel om det danske trykkeri KLS PurePrint. De har omlagt linjen, så deres trykprodukter er blevet 100 % biologisk nedbrydelige. Det fremgår, at den omfattende omstilling var vanskelig – næppe tillokkende at kaste sig ud i.

Men noget tyder på, at ovennævnte trykkeri har set rigtigt i forbrugerkrystalkuglen. Den spritnye rapport ‘Busting the Myths’ undersøger 6.000 vesteuropæiske forbrugeres holdning til blandt andet papir, skove og bøger. En tredjedel kigger på, om det papir, de køber, har rod i bæredygtig skovdrift (FSC-mærket). Næsten to tredjedele ser gerne, at al papir er genbrug – tal, der efter al sandsynlighed kun vil vokse. 

Papiret, bøgerne er trykt på, bliver i stigende grad miljørigtigt – måske er det genbrugspapir, eller måske er det ”Paper from responsible sources”. Hvis vi klimatosser er heldige. Men hvad med trykfarverne? Hvad med distribution? Har boghandleren elsparepærer i butikken? Hvad med …

Noget sker, det er der ingen tvivl om – men er det alt, der kan gøres? Vores søstermagasin Boktugg har været en tur rundt i den svenske bogbranche, og klimabundlinjen er ikke positiv. 

Ser det bedre ud i Danmark? Jeg tror det ikke.

Foto: IStock/Getty Images.

  


Kommentarer

    • 03/09/2019
    • Kl. 09:51
    • cbh
    Kære Christen Jeg kan se, at din leder, hvor du udråber den fysiske bog til at være en miljødjævel er baseret på en artikel i Boktugg, som du også linker til. Artiklen i Boktugg indeholder et citat fra Professor i miljøstrategisk analyse på KHT Göran Finnveden, hvor han udråber læsning af bøger til at være noget af det mest miljøvenlige man kan foretage sig. "Böcker har generellt väldigt liten miljöpåverkan, att läsa är bland det klimatsmartaste man kan hitta på. Klimatavtrycket är något eller några kilo koldioxid per bok och det motsvarar ungefär en halv hamburgare." Det undrer mig derfor, at du på baggrund af den artikel kan nå frem til en overskrift om, at bogen er en lille miljødjævel. Christine Bødtcher-Hansen direktør Danske Forlag
Du skal være logget ind for at kommentere