2000 blev et godt bogår

Forlagene kan generelt melde om pænt salg i 2000, et salg der spreder sig over mange titler. Bogmarkedet har talt med 11 forlagAf Nils BjervigDet er næsten enslydende meldinger, vi har fået fra forlagene, når vi har spurgt til, hvordan året 2000 tegner sig. Mange kan melde om en stigning i omsætningen, en stigning, der sjældent hidrører fra en enkelt bestseller....

Forlagene kan generelt melde om pænt salg i 2000, et salg der spreder sig over mange titler. Bogmarkedet har talt med 11 forlag

Af Nils Bjervig

Det er næsten enslydende meldinger, vi har fået fra forlagene, når vi har spurgt til, hvordan året 2000 tegner sig. Mange kan melde om en stigning i omsætningen, en stigning, der sjældent hidrører fra en enkelt bestseller. Og netop dette ser ud til at skulle adskille år 2000 fra de foregående. Selvfølgelig har der været hurtigsælgere, men der har været flere af dem end vanligt, og de har nok ikke solgt i helt så store oplag, som vi før har set, hvor salget har koncentreret sig på et par enkelte titler. Det synes at være en glædelig udvikling; alt andet lige er det sundere for hele branchen ikke at være afhængig af et lucky punch.
Det forlagene kan udtale sig om på nuværende tidspunkt, er naturligvis kun omsætningen, ikke sidste års resultat; det foreligger først senere.

Markant stigning hos Alinea
Adm. direktør Lise Jeremiassen siger til Bogmarkedet, at 2000 har været et meget fint år for Alinea. “Vi kom ud over budget med en pæn omsætningsstigning, og vi regner med et tilfredsstillende overskud. Især på danskområdet med indskolingen har vi oplevet en markant stigning, men også de andre områder, matematik og fremmedsprog, følger godt med.”
Hvordan ser perspektiverne for 2001 ud?
“Der er ingen tvivl om, at de andre undervisningsforlag opruster. Men det gør vi også, bl.a. med ansættelse af endnu en danskredaktør. Vi er langt inde i et spændende projekt om e-learning Øresund, i et samarbejde med Handelshøjskolen i København, universiteterne i Lund og Malmø, et projekt, der støttes af Erhvervsministeriet med 8 mio. kr. Et tilsvarende beløb stilles til rådighed fra svensk side,” siger Lise Jeremiassen.

Plus 8% hos Aschehoug
På Aschehoug melder direktør Anette Wad også om fremgang. “Vi har en omsætningsstigning på ca. 8% i forhold til 1999. I kroner og øre bliver det til ca. 85 mio. kr. i 2000. Det er vi meget tilfredse med.”
Det er især titler som Sirius 2000, Børnenes rekordbog og Khader.dk, der topper. Men også en backlisttitel som Kogebog for fattigrøve, der kom første gang i 1991, har solgt forbløffende godt: 6.000 eksemplarer.”
Ingen egentlig bestseller hos Borgen
Borgen mangler i år en decideret bestseller. Det er direktør Niels Borgens forklaring på, at år 2000 ser ud til at ende med et lille fald i omsætningen. “De foregående år har vi haft titler, der bare solgte og solgte. Det har vi ikke i år,” siger han.
Alligevel peger han på Beevors Stalingrad og bogen om brødrene Olsen som nogle af de bedstsælgende. Fra backlisten nævnes især Greys bøger Venus og Mars-serien og Colemans Følelsernes intelligens. For ikke at tale om Benny Andersens Samlede Digte, der i 2000 har solgt ca. 10.000 eksemplarer.

Centrum:Glæder sig til 2001
Forlaget Centrum vil ikke ud med tal. “Efter en række turbulente år, glæder vi os til 2001, som gerne skulle blive et normalt år,” siger en lidt fåmælt Lisbeth Møller Madsen.

Plus 7-8% hos Cicero/Chr. Erichsen
Niels Gudbergsen kan fortælle om en omsætning på Cicero/Chr. Erichsen på ca. 14 mio. kr, en stigning på 7-8% i forhold til 1999. Det er især bogen om OB’s tidligere målmand (fodbold, for dem der ikke vidste det!) Lars Høgh, der har solgt over 5.000 eksemplarer, lige så meget som en af forlagets bestsælgere Rosamund Pilcher, hvis Vintersolhverv “desværre var udsolgt fra forlaget den 15. december”, siger Niels Gudbergsen med et lille suk. “Men det var et ganske almindelig år – bortset fra Lars Høgh.

Gad har trykt 18.000 SAK
Gads Forlag har mange grunde til at være tilfredse med sig selv, som forlagsdirektør Axel Kielland siger til Bogmarkedet. “Vi har nået vores mål, selv om omsætningen er faldet lidt i forhold til 1999. Det skyldes først og fremmest to faktorer: Vores relativt store udlandssalg (af naturbøger) er svært at forudsige, og undervisningsområdet, især på de videregående uddannelser, har været skuffende – salget er gået mærkbart ned, og det er ikke blot hos os,” siger han. “Men SAK har været en dejlig oplevelse. 18.000 trykte eksemplarer og Georg Brandes Prisen til forfatteren Joakim Garff.
Og Anne Marie Løn får De Gyldne Laurbær. Derudover er vi stolte af vores Saxo-oversættelse, der er kommet i 11.000 ekspl. i ordinær og i 5.000 ekspl. i paperback. Danske Digtere i det 20. Århundrede er også en flot succes.”
Hvordan fordeler jeres top 20 sig på områder?
“Det er meget bredt, heldigvis. På de første fem pladser ligger først to naturbøger, dernæst SAK, så kommer en naturbog, og som nr. fem ligger den lille lommeordbog Engelsk-dansk. Jo, vi kan ikke andet end være tilfredse,” siger Axel Kielland.

Ikke kun Harry Potter hos Gyldendal
På Gyldendal siger adm. direktør Stig Andersen, at det blev et godt år. Ikke blot på grund af Harry Potter-bøgerne, der har solgt helt ekstremt godt. “Det er vist egentlig et historisk stort salg i den danske bogbranche. Jeg kan ikke mindes at have hørt om noget lignende,” siger han. Men der har selvfølgelig også været meget andet godt, og han peger på Kirsten Thorups Bonzai, Per Stig Møllers Munk-biografi og Søren Mørchs 24 statsministre blandt flere andre.
“Det har været et godt år. Det er svært at sige andet. Vi har en væsentlig fremgang i omsætningen.”

Haase: 22.000 Øjenvidner
Forlægger Michael Haase siger, at året for P. Haase & Søn har været som 1999. “Det er gået lidt op og lidt ned. Vores hardbacks går fint, ligeledes vores danskbøger for to-sprogede. Den Samlede Søborg er gået i 6.000 eksemplarer, og Øjenvidner i 22.000.”

Høst: Konkurrencen større end forventet
Direktør Morten Hesseldahl fortæller, at Høst & Søn kom ud lidt over budget med en lille omsætningsfremgang. Men julehandelen blev mindre end forventet.
Hvad skyldes det?
“Det er vores konkurrenter, der har sendt mange virkelig gode bøger på markedet,” siger han og nævner SAK om Søren Kierkegaard (GAD), Munk-biografien, Søren Mørch, Kirsten Thorup og Et løft af sløret af Rushy Rashid (alle Gyldendal). “Ikke overraskende topper Jane Aamund igen hos os, med over 35.000 eksemplarer, men også Abrahamowitz’ bog om Grundtvig, Mester-bøgerne af Thomas Winding, og andre steadysellere som De små synger har vi meget glæde af. Det er en god bredde at have,” slutter Morten Hesseldahl.

15.000 Lokumsbøger hos Forum
På Forum melder direktør Ole Knudsen om et tilfredsstillende år. Selskabet er blevet reorganiseret, så de tre Gyldendal-ejede forlag Forum, Samleren og Tiderne Skifter er samlet i ét selskab rent teknisk. Senere bliver vel også Fremad indlemmet i denne nye datterfamilie. Hos Forum har Lokumsbogen ligget i top med 15.000 eksemplarer og Hanne Reintofts middelalderroman Strejf af nådens vinge har solgt 10.000.
“Forum er inde i en omstillingsfase, for den oversatte engelske spændingsroman har tabt terræn. Fx solgte le Carré’s Single og Single i Danmark flere eksemplarer i den engelske end i den danske udgave. Det er tankevækkende. Derfor vil vi i fremtiden satse mere på danske forfattere,” siger Ole Knudsen.
Samleren har jo en af de helt store favoritter i 2000: Per Olov Enquists Livlægens besøg, der er oppe på 35.000 solgte eksemplarer. Men også Jan Kjærstad bidrager positivt – og hvis den norske forfatter får Nordisk Råds Litteraturpris, hjælper det yderligere. Og det er han vist favorit til.

Reitzel: Lidt under budget
Erik C. Lindgren, Høst & Søn og Hans Reitzels Forlag, siger, at Reitzels omsætning kom lidt under budget. “Det skyldes først og fremmest, at vi har udskudt en række meget store projekter. Men jeg forudser et overskud på bundlinjen, som vi har været vant til de seneste år,” siger en tilfreds direktør, der kan pege på en overskudsprocent på Reitzel på 12% mod det internationale gennemsnit på 5%.

Rosinante: Tilbage til start
Det sidste forlag, vi nåede at tale med, var Rosinante. Det er ingen hemmelighed, at forlaget har haft en noget anstrengt økonomi. Forlagsdirektør Merete Ries forklarer noget af grunden med udskillelsen fra Munksgaard, der ramte Rosinante hårdere end Høst og Reitzel, fordi Rosinante var en redaktion og ikke et selvstændigt selskab under Munksgaard
“Vi står afklædt og skal begynde forfra – og her er et år ikke nok til en genopbygning, det tager en årrække. Vi har tilpasset os situationen, og vi har vores ejeres (Gyldendal, red) forståelse for vores position,” siger Merete Ries.
Som pænt sælgende titler fra Rosinante nævner Merete Ries Jönssons 10 tanker om tid, biskop Jan Lindhardts Katekismus i kristendom og antologien 1000 digte. Og med stolthed fremhæves udsendelsen af første bind af Kvindebiografisk Leksikon med følgebindet Alle tiders Kvinder.
Men man må jo nok konstatere, at Rosinante ikke i 2000, som heller ikke Borgen, havde den bestseller, der pynter på ethvert regnskab.
4/5 2001

Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere