Aarhusforlag lukker efter personlig konkurs

Forlægger efterlades med gæld på omkring 400.000 kroner efter at have kæmpet for drømmen i ni måneder uden løn.

Forlaget Siesta lukker og slukker efter en længere periode med svigtende salg. Det endegyldige punktum blev sat, da Retten i Aarhus den 24. februar erklærede Stig Petersen, som er ejer og stifter af forlaget, personlig konkurs. Han fortæller til BogMarkedet, at der ingen mulighed er for at redde Siesta nu og peger på den benhårde konkurrence, der er i bogbranchen, som en af årsagerne til, at bunden gik ud af forretningen.
”Bogsalget har været katastrofalt lavt igennem længere tid. Indtjeningen på bogsalget har slet ikke kunnet følge med omkostningsniveauet, selv efter vi har skruet det helt ned. Vi har heller ikke haft særligt mange nye titler det seneste år, og det skyldes måske, at flere vælger at selvudgive – men det er kun en gisning,” siger en ærgerlig Stig Petersen.

Står med gæld på omkring 400.000 kr.
Forlaget Siesta har eksisteret siden 2005, hvor forlagsredaktør Stig Petersen grundlagde det. Siesta er et medudgiverforlag, hvor forfatterne selv skal finansiere deres bøger – enten af egen lomme eller via fondsstøtte eller sponsorater.
Bogsalget deles mellem forlaget og forfatteren, og det er netop for få solgte bøger, som er årsagen til, at Siesta nu bukker under. Stig Petersen forklarer, at den fee, forfatteren betaler forlaget for redaktion, korrektur, opsætning, tryk, markedsføring etc., ikke skaber indtjening nok i sig selv.  
”Der er ikke meget fortjeneste i selve produktionen – i hvert fald ikke nok. Vores koncept har ikke vist sig bæredygtigt her på det sidste, fordi for få har henvendt sig med deres bøger,” siger Stig Petersen.
Han står nu med en gæld på omkring 400.000 kroner efter at have kæmpet for forlaget uden at have kunnet udbetale løn til sig selv de seneste ni måneder.

Bagkatalog med uvis skæbne
75.000 Siesta-bøger ligger nu på Dafolos lager i Frederikshavn med en uvis skæbne i vente. Det bliver op til kurator at beslutte, hvad der skal ske med dem. Men Stig Petersen håber, de enten vil kunne blive solgt til forbrugere eller gå tilbage til forfatterne.
”Det ville være synd, hvis de skulle makuleres. Jeg håber, der bliver mulighed for, at forfatterne kan få dem tilsendt, så de selv kan forsøge at sælge dem om ikke andet,” siger han.
Stig Petersen fortæller videre, at der er lavet en aftale med forlaget Historia i Odense om at overtage nogle af de titler, Siesta havde på vej til udgivelse. Alt i alt er det et trist punktum for Siestas 11 år i branchen, konstaterer Stig Petersen:

”Sidelæns ud af arbejdsmarkedet”
”Jeg har det dårligt med det, fordi det var min drøm at kunne gøre noget for alle de forfattere, som har svært ved at komme ud på de eksisterende forlag,” siger han.
Selv har Stig Petersen nu mulighed for at gå på efterløn, men han er ærgerlig over ”at blive skubbet sidelæns ud af arbejdsmarkedet,” som han udtrykker det.
”Jeg vil prøve, om jeg kan skaffe noget freelancejournalistisk arbejde, for jeg er uddannet journalist. Jeg vil også gerne arbejde sammen med andre forlag på freelancebasis om manuskriptbearbejdning. Det var ikke lige nu og slet ikke på denne måde, jeg ønskede at forlade arbejdsmarkedet,” slutter han.
Siesta beskæftigede op til konkursen Stig Petersen selv og én medarbejder i flexjob.


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere