AGENTURERNES HØJSÆSON. StoryScout

De store bogmesser i Göteborg og Frankfurt sætter bøgerne i fokus, ligesom forlagenes bugnende efterårskataloger gør. Britt B. Tippins fortæller.

Hvad er de litterære tendenser på de toneangivende europæiske bogmarkeder? 

”Det særlige ved dagens internationale marked er, at man ikke kan pege på en enkelt altoverskyggende tendens, som man har kunnet tidligere med for eksempel Twilight-romaner eller nordic noir.

Men hvis man ser på et stort marked som eksempelvis Tyskland, har tendensen de senere år været, at oversatte titler, særligt romaner, har toppet bestsellerlisterne, og det er jo en virkelig positiv trend set med danske øjne.

Det er ingen nyhed, at Jussi Adler-Olsen brager igennem i Tyskland, men det bemærkelsesværdige er egentlig, at han stadig formår at holde sig på toppen på så stort og varieret et marked.

Hvis vi bliver i Tyskland, har krimi og spændingsbøger det stadig fremragende – en tendens, man også ser på andre markeder. Selv om vi nok er ved at være færdige med den trend, der hedder, at samtlige domestic noir-titler skal indeholde ordet ‘pige’ eller ‘kvinde’, er der stadig efterspørgsel på genren. 

Mere generelt, og også uden for Europa, er der salg i bøger forankret i etnisk mangfoldighed. Et amerikansk eksempel er Fantasybogen ‘Children of Blood and Bone’, en fortælling inspireret af Vestafrikansk kultur og mytologi. Herhjemme er Jesper Wung-Sungs ‘En anden gren’ et godt eksempel.”

Hvordan klarer danske bøger sig generelt i den internationale konkurrence?

”Danske bøger klarer sig fint i udlandet, selv om det stadig ikke er nemt for så lille et sprogområde at konkurrere med de store.

En ting er at sælge rettighederne, en anden ting er at få bogen til at bevæge sig op ad bestsellerlisterne, og her kan vi litterære agenter kun hjælpe i begrænset omfang, efter at rettighederne er købt af det udenlandske forlag.”

  

Hvilke danske titler forventer du dig meget af?

”Jeg forventer mig noget af samtlige titler i vores katalog, for ellers ville de ikke være med, men skal jeg pege på et par stykker, er det Thomas Baggers krimier ‘Superstar’ og den kommende ‘Grav’, som udkommer i foråret 2019. Bagger er en ny stemme herhjemme, og jeg synes, han har den samme særlige kant, man finder hos blandt andre Jo Næsbø.

En anden bog er titlen ‘Shell Beach: Jagten på den endelige teori’ af teoretisk fysiker Jesper Møller Grimstrup. Bogen udkommer til næste år, og den er ganske enkelt i særklasse. En bog uden for de gængse kategorier, idet den kombinerer videnskab og selvbiografi i et smukt, poetisk sprog.” 

 


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere