Alle elsker Astrid

Svensk tilfredshed med 100-års jubilæet – debatten og minderneOmslagsillustration til ‘Ingen liten lort’.Gengivet med venlig tilladelse fra Rabén & SjögrenDer er kun gået fem år, siden Astrid Lindgren døde. Og i den periode er hendes status som nationalt ikon vokset om end mere, end da hun levede til sit 95. år. 100-året for Astrid Lindgrens fødsel er sat på skinner...

Svensk tilfredshed med 100-års jubilæet – debatten og minderne
Omslagsillustration til ‘Ingen liten lort’.
Gengivet med venlig tilladelse fra Rabén & Sjögren

Der er kun gået fem år, siden Astrid Lindgren døde. Og i den periode er hendes status som nationalt ikon vokset om end mere, end da hun levede til sit 95. år. 100-året for Astrid Lindgrens fødsel er sat på skinner, og det hele kulminerer omkring fødselsdagen den 14. november.

Astrid Lindgrens bogforlag Rabén & Sjögren har også haft travlt op til jubilæet. De udgiver Pippi Lang-strømpe i en originaludgave fra 1949. Det var den udgave, der først blev afvist af et forlag, mens Raben & Sjögren redigerede og udgav den. Forlaget samarbejder også med SOS-børnebyerne om citatbogen Krume-lurpiller, og tilbage i maj udgav de bogen og åbnede udstillingen ‘Ingen liten lort – Astrid Lindgren som opinionsbildare’ på Det Kongelige Bibliotek i Stockholm.

Ingen lille lort
Biblioteket har overtaget Astrid Lindgrens omfattende brevsamling, som allerede i 2005 blev udnævnt til et Unesco-verdensminde. Her har en række af datidens og nutidens opinionsdannere som chefredaktør Bo Strömstedt, præsten Caroline Krook, biolog og forfatter Stefan Edman, forfatter Gunnel Linde, lægen Hugo Lagercrantz og den russiske ambassadør i Stockholm Boris Pankin kommenteret med personlige tanker og minder om deres tilknytning til og brevvekslinger med Astrid Lindgren.

Fælles for indslagene og for den løbende debat i Sverige i 2007 er, at alle elsker Astrid Lindgren. Der er ingen, selv de åbenlyst politiske modstandere, som tilbageviser Astrid Lindgrens egne debatindlæg om fred, miljø og ikke mindst om børns rettigheder. Astrid Lindgren vidste, at hendes røst blev hørt i debatten, og samtidig var hun kendt for sin uegennyttige indsats.

R&S begejstret som sædvanlig
Hos Raben & Sjögren fortæller forlægger Karin Kisby, at når forlaget her i september drager på bogmesse i Göteborg, så vil de blandt andet være repræsenteret med en stor montre, som er helliget jubilaren og især alle de børnebøger, som har fundet vej til filmen.

Og så står forlaget også som medarrangør, når Astrid Lindgren prisen, ALMA (Astrid Lindgren Memorial Award), skal uddeles:
»Begejstringen for Astrid er stor som sædvanlig. Det er egentlig mærkeligt, for specielt i bogen Ingen liten lort, hvor Astrid Lindgren som opinionsdanner præsenteres, er der ikke røster imod hendes synspunkter om børn, fred og det svenske velfærdssystem.

Sådan er det vel bare. Jeg tror, at grunden til, at der heller ikke er kritik af jubilæumsfestligholdelsen, er, at jubilæet er holdt i hendes ånd. En række af tiltagene er rettet mod godgørende formål, blandt andet vores krumelurpiller-bog, hvor overskuddet går til at bygge en SOS-børneby.”

Bokhora:
Hun sku’ ha’ Nobelprisen!
På bloggen bokhora.se, hvor litteraturkritikere mødes, er det heller ikke til at finde en debattør, som ikke bryder sig om Astrid Lindgren.

Caroline Angbjär, Bokhora, fortæller, at hun har spurgt mennesker omkring sig, hvordan de har det med Astrid Lindgren.
»De er enten til fulde positivt indstillede, alternativt hånler de, præcis som jeg, af nogle laverestående racer, som stiller spørgsmål om hendes værdi i dag. Jeg er blandt dem, som mener, at Astrid Lindgren posthumt burde få Nobelprisen i litteratur. Jeg har faktisk aldrig hørt nogen, som synes det mindste dårligt om Astrid Lindgren.«

ALMA pris til bogbank
En stor del af festligholdelsen foregår i Astrid Lindgrens hjemegn, Småland, og hendes fødeby, Vimmerby. Temaparken og eventyrlandet Astrid Lindgrens Verden har specialudstillinger, og nu er Astrid Lindgrens barndomshjem ved præstegården i Näs åbnet som museum. Den svenske kunstner Marie-Louise Ekman af-slørede i juni en ny statue til torvet i Vimmerby, hvor Astrid Lindgren vil sidde ved sin gamle skrivemaskine Halda, og i år åbner også en Astrid Lindgren-brønd i Näs.

Også Stockholm, blandt andet Kulturhuset, bibliotekerne og det populære eventyrhus Junibackan ved Djurgården bidrager til festlighederne. I Junibackan vil der være en udstilling om ALMA-prisen, og om de inter-nationale børnebogsforfattere og -illustratorer, der har vundet den. I 2007 fik ‘bogbanken’ Banco del Libro i Venezuela årets ALMA-pris. Siden 1960 har denne frivillige organisation arbejdet for, at venezuelanske børn og unge kan få adgang til bøger.

Ikke som HCA-jubilæet
Alle festlighederne i anledning af 100-årsdagen for Astrid Lindgrens fødsel afholdes i hendes egen ånd. Overskuddet går til hjælpeprojekter stilet mod forældreløse børn og børn, og det største projekt i 2007 er opførelsen af Astrid Lindgrens landsby i Bouar i den Centralafrikanske Republik med skole og hospital.
Staffan Samuelsson, som er aktiv i Astrid Lindgren Samfundet og fadder i SOS-børnebyerne, fortæller til bladet Lands specialnummer om Astrid Lindgren, at han deltog i den danske H.C. Andersen 200-års jubilæ-umsfejring for to år siden. Under danskernes fyrværkeri og fester følte han, at en genuin hyldest til Astrid Lindgren krævede en anden form, og det blev Astrid Lindgren-byen i Bouar. l

Læs mere om jubilæet og dets arrangementer på
www.astridlindgren2007.com
Illustration fra citatbogen ‘Krumelurpiller’. Overskuddet fra salget af bogen går til SOS-børnebyerne, specielt til Astrid Lindgren-byen i Bouar, Den Centralafrikanske Republik
Gengivet med venlig tilladelse fra Rabén & Sjögren

Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere