Anmelderne skal søge nye græsgange

I denne uges ’Efter bogen’ i Politiken diskuterer Carsten Andersen, om anmeldelserne af bestsellerne er overflødige, idet forfatternes eksisterende fanskare er fløjtende ligeglade og køber bøgerne alligevel – noget kunne tyde på det. Så hvorfor ikke bruge krudtet andetsteds?

Jeg ved faktisk ikke, om de store dagblade er forpligtede til at anmelde de store titler og forfattere – at det simpelthen bare er noget, de SKAL, for at blive taget seriøst som kulturredaktion. Noget kunne tyde på det, for det er de samme titler, der bliver anmeldt rundt omkring i de forskellige aviser – og modtagelserne er svingende. Men dette er tilsyneladende ligegyldigt, læserne er ligeglade med avisernes holdning, de læser og køber bøgerne alligevel. Derfor tænker jeg: Hvis læserne allerede har dannet sig en holdning til forfatteren og dennes bøger, hvorfor så spilde timer, kræfter og spalteplads på anmeldelser, der alligevel ikke gør nogen forskel?

Der udkommer mange tusind bøger om året, og det er de færreste, der finder vej frem til aviserne. For små forlag betyder denne synlighed i aviserne utrolig meget, typisk fordi de arbejder med endnu ukendte forfattere, og fordi deres budget til bred markedsføring er lavt. Det er desuden også svært for nystiftede forlag at få læsere, idet deres ukendte status og navn møder en mur ved både boghandlere og indkøbskæder – men en anmeldelse (især en god en af slagsen) kan gøre alverden for det lille forlags markedsføring.

Jeg er helt med på, at en anmeldelse altid er rar, uanset forlag og forfatter. Men i lyset af hele debatten, om anmeldelser gør en reel forskel, hælder jeg faktisk til at sige nej – det gør de ikke. Ikke så længe, at forfatteren og bogens hype er etableret. Så er folk ligeglade, hvilket Carsten Andersen også pointerer. Men anmeldes der en bog fra et nyt forlag, med en ny forfatter, så rykker det pludselig ved interessen, og det er vel egentlig her, at kultursektionen i dagbladene har sin berettigelse – når de præsenterer ukendt litteratur og behandler ukendte forfattere og bøger. Personligt nyder jeg at læse anmeldelser, fordi jeg finder de forskellige anmelderes evne til at trække paralleller og zoome ud fra bogen interessante og oplysende – men også jeg er ligeglad med anmeldelser af forfattere, jeg i forvejen har tænkt mig at læse.

Så er anmeldelserne overflødige? Ja og nej. Ja, for det er ikke antal stjerner eller hjerter, der definerer en interesse. Og nej, for det kan være antal stjerner eller hjerter, der afgør, om en ny interesse kan antændes – og måske endda forme et nyt forfatterskab. Spørgsmålet er, hvor kræfterne sættes ind. Og spørgsmålet er, om tiden er inde til, at anmelderne begynder at lede efter nye litterære græsgange, i stedet for at trave rundt i den samme nedgnavede bestseller-manege.

Læs Carsten Andersens ’Efter bogen’ i Politiken her.


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere