Anna Amalias bibliotek tre år efter branden

Folkelig opbakning bag genåbning af det anerkendte forskningsbibliotek i WeimarAf Iben DanielsenDer er gået tre år, siden Hertuginde Anna Amalias bibliotek i Weimar blev ramt af en hærgende brand. Biblioteket, HAAB, er verdenskendt som forskningsbibliotek med en samling på en million bind samt et Goe-the- og Schiller-arkiv, Tysklands ældste arkiv. Bibliotekets...

Folkelig opbakning bag genåbning af det anerkendte forskningsbibliotek i Weimar

Af Iben Danielsen
Der er gået tre år, siden Hertuginde Anna Amalias bibliotek i Weimar blev ramt af en hærgende brand. Biblioteket, HAAB, er verdenskendt som forskningsbibliotek med en samling på en million bind samt et Goe-the- og Schiller-arkiv, Tysklands ældste arkiv. Bibliotekets rokokosal er en arkitektonisk perle og berømmet verden over.

Det var den 2. september 2004 om aftenen, at branden brød løs i den over 250 år gamle bygning. Det udviklede sig til den største biblioteksbrand i Tysklands historie siden 2. verdenskrig.

Biblioteket, som er en del af UNESCOs verdensarv, var totalt ødelagt af brand og vand, især gik det ud over midterbygningens tredje sal og loftet.

Det fortælles, at under nattens brand og dagene efter, hvor brandfolkenes vandkanoner havde efterladt alt drivende vådt, deltog 900 frivillige hjælpere i evakueringen af mere end 10.000 bøger og kunstværker. Og Weimar har haft travlt inden genåbningen den 24. oktober 2007.

Det var givetvis en defekt elektrisk forbindelse, som var årsagen til branden på Hertuginde Anna Amalia Biblioteket. Det tog Bundeskriminalamt, det tyske FBI, over fem måneder at lokalisere brandårsagen.

Der brændte 50.000 bind bøger, tre fjerdedele af dem vil hen ad vejen blive erstattet, når økonomien er til det. Blandt de reddede værker er 4.000 arbejder allerede på plads via antikvariater, gaver fra private eller fra andre bibliotekssamlinger.

Listen over tabene kan læses på internettet. Det har gjort det nemmere at få lokaliseret bøger, der er tilgængelige på markedet, og det har været med til, at biblioteket ved genåbningen har 900.000 værker på hylderne.

En del af bøgerne, især dem der blev våde under brandslukningen, har været igennem en dybfrysningsbehandling i Leipzig. De vil alle blive nøje gennemgået og restaureret, når midlerne er skaffet.
Restaureringen af bygningen er finansieret af offentlige midler, kulturfonde og private. Der er samlet 17 mio. euro, og biblioteket regner med at skulle bruge 67 mio. euro, før alt er på plads igen i den gamle bygning.

Der er stor folkelig opbakning bag genopbygningen. Efter at biblioteket blev åbnet igen i 2005 for publikum, er besøgstallet fordoblet. Således havde Herzogin Anna Amalia Bibliothek 60.000 gæster i 2005.

2007 er samtidig 200 året for Anna Amalias død, og der vises en udstilling frem til 4. november om hendes indflydelse på kulturen i Weimar og om hendes samtidige Goethe, Schiller og Wieland.
Rokokosalen åbner for publikum den 1. december. Allerede nu kan man bestille billetter på nedenstående adresse.

Læs mere på: anna-amalia-bibliothek.de/
boghandel

Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere