Anne Frank og hendes berømte dagbog

Den verdensberømte bog ‘Anne Franks dagbog’ indeholder et unikt perspektiv på Anden Verdenskrig, og i løbet af de sidste 70 år har værket betaget millioner af mennesker verden over.

Anne Frank var en jødisk pige, der sammen med sin familie måtte gemme sig fra nazisterne under Anden Verdenskrig. ‘Anne Franks dagbog’ er en verdenskendt dagbog, som Anne Frank skrev i sine teenageår.

Dagbogen er både livlig, dyster, sjov og filosofisk. Den er fyldt med ungdommelig længsel og en teenagers angst. Der er tale om en dannelseshistorie, hvor en pige bliver til en kvinde i en ekstraordinær tid.

Den er struktureret som breve til en fortrolig ven ved navn Kitty, og som læser bliver man Anne Franks betroet ledsager, mens man ser krigen fra en forfulgt jødes perspektiv.

Dagbogen er anerkendt som et mesterværk og en gribende beretning om den tid, hvor Anne Frank og hendes familie måtte leve en hverdag i skjul.

 

En efterladt far

Efter Anne Franks død blev dagbogen overrakt til hendes far, Otto Frank, som overlevede Auschwitz. I månederne efter sin families død rejste Otto Frank rundt med dagbogen og viste den til både venner og fremmede.

Han følte, at Annes efterladte skrifter indeholdte et universelt budskab om frelse i kraft af Annes overbevisning om, at “skønhed forbliver, selv i ulykke”.

 

Forskellige udgivelser

I første omgang nægtede flere redaktører at udgive dagbogen, fordi de mente, at ingen ville være interesseret i en jødisk teenagers skriverier. Men i 1947 fik Otto Frank endelig overtalt et forlag til at udgive 1.500 eksemplarer, hvilket var den første udgivelse af dagbogen.

Visse passager i dagbogen blev dog udeladt i første udgivelse, fordi Otto Frank slettede sætninger, hvor Anne beskriver emner som sex, religion og en foragt for sin mor. Først i 1991 – 11 år efter Otto Franks død – blev en version af dagbogen udgivet, hvor de slettede sætninger var medtaget.

 

‘Anne Franks dagbog’ i dag

I dag – godt 70 år senere – er der blevet solgt millioner af eksemplarer, som er udgivet på adskillige sprog. Anne Frank er verdens mest berømte offer for folkedrab, og dagbogen er blevet et symbol på Holocaust.

Den 2. oktober i år udkom en illustreret version af ‘Anne Franks dagbog’, som er skabt af den israelske filminstruktør og manuskriptforfatter Ari Folman og illustrator David Polonsky.

Dette nye værk er udgivet af forlaget Pantheon Books, og ifølge Anne Frank-fonden, som bestilte værket, kan det være med til at bringe dagbogen ind i det 21. århundrede – særligt er det en udgivelse målrettet unge mennesker.


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere