Apuleius´ Æsels bogefterår

Traditionen tro præsenterer danske forlag deres efterårs- og juleprogram hos os. I dag fortæller Viveca Tallgren.

Vi har haft et travlt år og har ind i mellem mærket noget stress, så derfor vil vi reducere antallet af udgivelser fremover, men vi fortsætter med vores forlag, blot i et lidt langsommere tempo.

I sommer udgav vi Jørgen Stormgaards roman ‘Fortællersken’ og den svenske forfatterinde Anne-Marie Berglunds (1952-2020) ‘Jag har blivit fånge i mina egna konstruktioner’, som udkom i Sverige.

‘Fortællersken’ er en roman, der med sit smukke og klassisk prægede sprog bærer præg af Stormgaards begejstring for Karen Blixen, som han har skrevet fire bøger om. Et hovedtema er de mange brudte kærligheds- og venskabsforhold og overraskende sejre, der fører til en afklaring. Handlingen foregår både i Frankrig, Danmark og Norge.

Anne-Marie Berglund var en anerkendt forfatterinde i Sverige. Hun var en god veninde til forlæggeren Viveca Tallgren, som efter hendes død i foråret har samlet uddrag af den mangeårige brevkorrespondance med Berglund. Brevuddragene kaster et anderledes og meget personligt lys ind over sider af Anne-Marie Berglunds forfatterskab.

Dette efterår lagde vi ud med den meget populære estiske forfatter Mehis Heinsaars novellesamling ‘Den natblå baret og andre spøjse historier’ glimrende oversat af Birgita Bonde Hansen, som har vundet to priser for sine oversættelser.

Birgita valgte de 19 noveller i bogen til os, og hun ramte plet. Novellerne falder med deres løjerlige elementer af magisk realisme og sammenblanding af drøm og virkelighed i den grad i vores smag, og vi håber også, at danske læsere vil få fornøjelsen af disse meget anderledes noveller. De er både humoristiske og rummer en god portion menneskekundskab.

---

   

---

Vi er også rigtig glade for vores litteraturtidsskrift Lucius nr. 3. Tidsskriftet udkommer to gange om året og med et specifikt tema for hvert nummer.

Temaet for det tredje nummer er Rejsen i litteraturen med otte forskellige bidrag af forskellige forfattere om hhv. Don Quixotes rejser, Fredrika Bremers rejser til Vestindien og Amerika på 1800-tallet, Karen Blixens rejse til Afrika, om en rejse gennem de affolkede landsbyer i det centrale Spanien, om Carsten Jensens ‘Vi de druknede’, to artikler om rejsen i litteraturen generelt og et uddrag af Anne-Marie Berglunds ‘bog Breven till Mamma’.

Lucius 4 har som tema Buenos Aires i litteraturen.

---

---

Vi ser meget frem til at udgive den italienske forfatter Giulio Cavallis bestseller, den dystopiske roman ‘Bølgen’, som kan siges at være højaktuel med henblik på den aktuelle coronapandemi og flygtningesituation. Den groteske katastrofe, som rammer den lille italienske by DF, er dog grænseoverskridende anderledes end de problemer, vi alle på det lavpraktiske plan døjer med at tackle i disse år.

Romanen kan ses som en allegorisk og satirisk fremstilling af et samfunds håndtering af en uforudset krise og de konflikter, den indebærer. I krisen træder den menneskelige komedie tydeligere frem. Romanen er oversat af Cecilia Banfi.

Den kan bestemt blive en succes på grund af sit højaktuelle emne.

Ved årsskiftet udgiver Fernando Arrabals surrealistiske bog ‘Galskabens sten’ med korte poetiske prosastykker, som handler om en indre rejse i forfatterens underbevidsthed, hvor han konfronteres med sin mor og repræsentanter for hans katolske opdragelse.

---

Foto: Forlæggerparret bag Apuleius´ Æsel, Viveca Tallgren og Sten Jacobsen.

 


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere