ARONSEN – Et litterært one woman-show

Det begyndte med skrig og skrål, og siden har hun fulgt sin mavefor¬nemmelse. Mød forlægger Siri Aronsen, der tror på det personlige forlag – og som opfordrer til større åbenhed i branchenAf Lotte Kirkeby HansenARONSEN kan uden problemer passes ind i en 1½ værelses lejlighed. Den svenske pressemedarbejder bor sammen med køleskab og kaffemaskine i det rummelige...

Det begyndte med skrig og skrål, og siden har hun fulgt sin mavefor¬nemmelse. Mød forlægger Siri Aronsen, der tror på det personlige forlag
– og som opfordrer til større åbenhed i branchen
Af Lotte Kirkeby Hansen

ARONSEN kan uden problemer passes ind i en 1½ værelses lejlighed. Den svenske pressemedarbejder bor sammen med køleskab og kaffemaskine i det rummelige køkken mod gården, mens stifter Siri Aronsen har kontor og mødelokale til gaden. Og størrelsen bekymrer ikke. Heller ikke i en tid, hvor forlagskoncentrationen er til at få øje på, og hvor en almindelig afmatning hersker.

»Jeg tror rigtig meget på det personlige forlag, der drives af hjertet og engagementet. Selvfølgelig kan jeg da få dårlige nerver. Men jeg frygter ikke for vores overlevelse,« siger Siri Aronsen.
For Siri Aronsen er det ikke et mål i sig selv at vokse, selv om hun gerne ser en udvikling i forlaget i løbet af de kommende år. Men det bliver ikke en udvikling, der kommer til at handle om at sidde med ved forhandlingsbordet, når der sælges skandinaviske million-krimier.

Siri Aronsen føler sig nemlig overbevist om, at der er bøger nok, også når de store forlag har været der. Der falder nemlig bøger igennem, for eksempel forlagets absolutte bestseller, Linda Olssons Astrid og Veronika, der i skrivende stund har solgt over 30.000 eksemplarer.

»Der skal være en grad af rimelighed i det, og derfor lægger jeg mig typisk ret forsigtigt. Jeg synes, det er usundt, at alle i branchen løber efter de samme titler. Det hverken kan eller vil jeg gøre,« siger Siri Aronsen.

Noget af det, som ARONSEN dog gerne vil, er at finde flere gode danske skønlitterære forfattere.
»Jeg er rigtig ærgerlig over, at det ikke er lykkedes for os endnu at finde et match til vores svenske og engelske bøger, for det er virkelig et brændende ønske. Jeg er et dansk forlag, og jeg vil gerne støtte de danske forfattere og opleve det tætte redaktionelle samarbejde omkring manuskripterne,« siger Siri Aronsen.

Skrig og skrål
Debuten som forlægger i 2006 var ikke planlagt, og forlagets første bog faldt bogstavelig talt ned i Siri Aronsens turban og skreg på at blive udgivet. Efter universitetet og nogle år i filmbranchen og AIDS-sekretariatet mødte hun en amerikaner og fik et par børn – der ikke ville sove. Og hun læste og læste og læste om børn, søvn og gråd – og pludselig var den der: The No Cry Solution.

»Hvis man tror på skæbnen, så var det ganske enkelt meningen, at jeg fik den bog i hånden, og jeg tænkte med det samme, at den skulle ud i Danmark. Og at jeg skulle gøre det,« siger Siri Aronsen.
Men spørgsmålet om man virkelig kunne det, meldte sig hurtigt. Heldigvis blev hun bakket op af sin mand – og sin bank – købte rettighederne og gik i gang. Og selv om det foregik hjemme fra privaten, betød det meget for Siri Aronsen, at hendes første udgivelse ikke blev noget hjemmestrik.

»Det var vigtigt for mig, at det blev gjort omhyggeligt og professionelt – at det ikke var mig, der oversatte, eller min mand, der lavede omslaget,« siger Siri Aronsen. Derfor brugte hun det meste af et år på at forberede sin første titel. Og det arbejde bar frugt: Efter den første uge var første oplag af Sov igennem uden gråd udsolgt, og så var der pludselig penge på kontoen til at udgive flere bøger for.

Forlagets anden udgivelse var en bog om at blive far – og Siri Aronsen havde egentlig forestillet sig, at ARONSEN skulle være et forlag, der primært udgav livsstilsbøger. Men sådan blev det ikke. Efter anmelder-darlingen Rachel Trezise fik hun den storsælgende Linda Olsson i hus, og det gav hende for alvor blod på tanden – og mod til at stole 100 % på sin mavefornemmelse.

»Det var en af mine svenske praktikanter, der en dag kom med Astrid og Veronika i hånden og sagde, at den var helt fantastisk, men at den med garanti allerede var solgt i Danmark. Men det var den heldigvis ikke, og der var ingen tvivl i mit sind, da jeg havde læst den. Så vi købte den og Sonate til Miriam på en gang. I begyndelsen gik det stille og roligt, men efter at Astrid og Veronika var i Gyldendals Bogklub, begyndte det at gå rigtig stærkt.«

Større åbenhed, tak
Siden er det gået slag i slag, og med nye bøger på vej fra bl.a. Linda Olsson og Emma Hamberg ser Siri Aronsen lyst på fremtiden. Og det skyldes ikke mindst forlagets størrelse.

»I 2009, hvor jeg virkelig fornemmede, at markedet var i panik, købte jeg kun en enkelt bog, og det er nemmere at nedjustere, når man er lille og fleksibel – og når man har nogle bøger på sin back-list, der sælger. Men jeg går ikke naivt rundt med hovedet i en sky. Jeg ved godt, at det er svært,« siger Siri Aronsen.

Med årene har hun lært at holde af den økonomiske side af sagen, der i begyndelsen var suverænt den største udfordring for en humanist, der er selvlært udi økonomistyring og budgetlægning. En anden af udfordringerne har været lukketheden i branchen og fornemmelsen af at skulle starte helt fra scratch uden at have nogen at spørge til råds.

»Jeg synes, det er nogle fantastisk søde og dejlige mennesker, der er i bogbranchen, men de har en tendens til at holde våbnene oppe og blive i hver sin lejr. Det bliver alt for forsigtigt, alt for lukket om sig selv. Vi taler jo aldrig højt om vores problemer; hvorfor kan vi ikke mødes og diskutere, hvilke problemer og udfordringer vi står over for som branche? Jeg har haft hundredvis af spørgsmål, som jeg gerne ville have haft et kollegialt svar på, lige fra papirkvalitet til brug af advokat, og jeg prøver stadig at spørge, men jeg får ingen eller slet ikke anvendelige svar. Og jeg har stadig brug for dem. At få dem ville være en gave.«

»Jeg ville ønske, at vi mødtes noget mere i branchen – forlagene, boghandlere, supermarkederne, læserne – og at vi ikke var så konkurrencemindede og hemmelighedsfulde.«
Forlægger Siri Aronsen

ARONSEN udgiver omkring ni titler om året, såvel danske som udenlandske, primært skønlitteratur og livsstilsbøger. Forlaget udgav sin første titel Sov igennem uden gråd i maj 2006. ARONSEN blev stiftet af Siri Aronsen, selv forfatter og cand.mag. i Litteratur- og Medievidenskab fra Københavns Universitet, og har bl.a. andet udgivet Linda Olssons Astrid og Veronika og Sonate til Miriam, Emma Hambergs Brunstkalenderen, Håkon Östlundhs Blod og Diana Evans’ 26a.

Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere