Aurora Boreals bogefterår

Traditionen tro præsenterer danske forlag deres efterårs- og juleprogram. Guillermo Gamacho fortæller.

Hvordan ser efterårets udgivelsesprogram ud hos jer – sådan i grove træk?

”For Aurora Boreal startede året 2020 med store forventninger om endnu et år med mange udgivelser. Efter den store succes vi så i 2019, hvor vi nåede vores mål, gik vi ind i 2020 med håbet om, at det nye år ville bringe lige så store glæder for os. Målet for 2020 var, at vi ville udgive 22 nye bøger.

Året startede godt, og allerede i februar udgav vi bogen ‘Affald’, som er Héctor Abad Faciolinces anden bog oversat til dansk. Denne bog handler om at overskride andre menneskers grænser, da fortælleren i bogen en dag finder nogle af sin nabos kasserede skriverier. Fortælleren bliver hurtigt bidt af det kasserede materiale, og med den frihed, som en læser besidder, skaber han sin egen sammenhæng mellem uddragene.

Så nåede vi marts, og hele verden ændrede sig. Også vores forlag blev påvirket af den verdensomspændende pandemi, og vi så os nødsaget til at ændre alle vores udgivelsesplaner. Som konsekvens af COVID-19 har vi nemlig været nødt til at reducere antallet af de ellers planlagte udgivelser.

I august fik vi dog en lille glædelig oprejsning, da vi her udgav fire nye bøger. Der er blandt andet tale om ‘Sanseløshed’ af Horacio Castellanos Moya, som er vores første forfatter fra El Salvador. Hans værker har gennem tiden fået meget ros, og han anses for at være en af de mest betydningsfulde forfattere i Mellemamerika.

---

 

---

Også ‘Kirsebær om sommeren’ af Vicenta María Siosi Pino blev udgivet i august, en bog bestående af ni noveller, der omhandler det kontrastfyldte møde mellem wayuu-indianernes ældgamle kultur og den moderne verden. Siosi har modtaget priser for sine bøger såvel i Colombia som internationalt.

I august kunne man også finde ‘Kun for rygere’ på hylderne. Denne novelle af den peruanske forfatter Julio Ramón Ribeyro tager på humoristiskvis emnet om rygning op.

Ribeyro nåede gennem sit forfatterskab at vinde adskillige priser som f.eks. Premio Nacional de Novela (1960), Premio de Novela del Diario Expreso (1963), Premio Nacional de Literatura (1983), Premio Nacional de Cultura (1993) og Premio Juan Rulfo de Literatura Latinoamericana y del Caribe (1994). Han er dermed uden tvivl en af den moderne peruanske litteraturs væsentligste forfattere og en af Latinamerikas bedste fortællere.

Endelig udgav vi Cristina Bendeks ‘Saltkrystaller’, som er hendes første roman oversat til dansk. Det er en bog om en ung kvinde, der efter 15 år på fastlandet vender tilbage til sin fødeø, hvor hun starter en søgen efter sin egen identitet. Bendek blev i 2018 hyldet med den litterære pris Premio Elisa Mújica, som tildeles fremtrædende kvindelige forfattere. ”

 

Hvilke udgivelser venter I jer mest af?

”Vi i Aurora Boreal håber altid på, at hver enkelt bog vil blive en succes og fange de danske læseres interesse. Derfor er alle vores udgivelser vigtige for os. Dog har 2020 været et udfordrende år på grund af Covid-19, men det har ikke sat en stopper for oversættelsen af vores bøger, og vi står derfor med fire nye bøger, som meget snart udkommer på det danske marked.

---

     

---

I oktober lancerer vi fire bøger: ‘Næsten aldrig’ af Daniel Sada, ‘Kristus fra Elqui’ af Hernán Rivera Letelier, ‘Kvinden i Uruguay’ af Pedro Mairal og ‘Halvdelen af sjælen’ af Carme Riera.

For os er det vigtigt at blive ved med at udvide udvalget af latinamerikanske forfattere her i Danmark, og vi er derfor ekstra glade for at kunne tilføje netop Daniel Sada og Pedro Mairal til vores korpus af oversatte værker, da de henholdsvis er fra Mexico og Argentina, og altså dermed vores første forfattere fra disse lande.

Både Daniel Sada og Pedro Mairal har allerede sat deres præg flere steder i verden, da de begge har vundet adskillige priser. Daniel Sada modtog i 2008 den spanske Premio Herralde de Novela for netop bogen ‘Næsten aldrig’, samt Premio Nacional de Ciencias y Artes i Mexico i 2011. Han er blevet beskrevet som ”en åbenbaring for verdenslitteraturen og som ”en af de mest nyskabende forfattere i den latinamerikanske samtidslitteratur”.

I 1998 modtog Pedro Mairal Premio Clarín for sin debutroman ‘Una noche con Sabrina Love’, og i 2007 blev han på Hay Festival i Bogotá valgt som én af de 39 bedste latinamerikanske forfattere under 39. Hans roman ‘Kvinden i Uruguay’ er en bestseller i både Argentina, Spanien og Mexico.

Også den spanske forfatter Carme Riera har opnået stor succes, da hun anses for at være en klassiker inden for spansk litteratur. Hendes roman ‘Halvdelen af sjælen’ undersøger perioden under frankismen, som måske ikke alle her i Danmark har det store kendskab til. 

‘Kritus fra Elqui’ er den anden bog af det chilenske talent Hérnan Rivera Letelier, som er oversat til dansk. Denne surrealistiske roman følger en mand, der opfatter sig selv som en reinkarnation af Jesus Kristus. Den spansk avis El Mundo skriver i en anmeldelse om Letelier, at han ”er en af de mest originale stemmer i den nye latinamerikanske fortælling”. Netop denne roman opnåede stor succes, og i 2010 vandt den ham Alfaguara de novela, som er en af de mest prestigefyldte priser inden for spansk litteratur.

Du kan glæde dig til to andre helt nye bøger i 2020. Den første hedder ‘Mennesker mod nord’ af den angolansk-portugisiske forfatter Valter Hugo Mãe. Han modtog i 2007 José Saramago-prisen for sin bog ‘O remorso de baltazar serapião’. I 2012 modtog han også Grande Prêmio Portugal Telecom.

Den anden bog, du kan glæde dig til, er ‘Pantere’ af Diego Valverde Villena, som har både peruanske, spanske og bolivianske aner. ‘Pantere’ er en samling af 50 digte, og det er Aurora Boreals anden digtsamling.

Andre tiltag

Aurora Boreal er medarrangør af Festival de Literatura de Copenhague, en litteraturfestival som hylder Latinamerika og latinamerikansk litteratur. Den 8. festival er netop afsluttet efter spændende videokonferencer med nogle af de latinamerikanske forfattere samt en koncert med Latin Jazz og Poetry Improvisations. 

Derudover er vi stolte over at kunne præsentere en ny bogklub, som vi allerede er stærkt i gang med at få stablet på benene. Det er et helt nyt projekt, vi har kastet os ud i, og vi håber, I alle vil tage godt imod det.”

 ---

Foto: Lorenzohernandez.


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere