Axel Kielland, Gad 50 år

Af Søren Lang, G.E.C. Gads FondForlagsdirektør Axel Kielland, Gads Forlag, fylder 50 år den 7. juni. Som ung, grøn cand.scient. marinbiolog kom Axel Kielland i mesterlære hos navnkundige Torben Meyer på Gads Forlag i 1980. Han havde da i nogle år været freelance redaktør og forfatter på AV-Media, som Gad, Munksgaard og Gjellerup ejede i fællesskab, og som Gad senere overtog solo. For...

Af Søren Lang, G.E.C. Gads Fond
Forlagsdirektør Axel Kielland, Gads Forlag, fylder 50 år den 7. juni. Som ung, grøn cand.scient. marinbiolog kom Axel Kielland i mesterlære hos navnkundige Torben Meyer på Gads Forlag i 1980. Han havde da i nogle år været freelance redaktør og forfatter på AV-Media, som Gad, Munksgaard og Gjellerup ejede i fællesskab, og som Gad senere overtog solo. For forlagets mere traditionelle redaktører af bøger var det noget af en omvæltning at skulle modtage denne forlægger med alle hans lysbilleder.
Gennem de efterfølgende år har Axel videreført og udvidet forlagets udgivelser med et stort fag- og håndbogsprogram inden for natur, såvel videnskabelige som mere hobby-prægede. Ved siden af har han arbejdet med de juridiske udgivelser, da de stadig var i Gad-regi, og de mangfoldige undervisning- og kulturhistoriske udgivelser, som kendetegner forlaget.
I forbindelse med forlagets salg af juraen i 1994 og udskiftning i direktionen, blev Axel forlagsdirektør og overtog ansvaret for det videre forløb. Det er faktisk gået meget godt, hvilket sidste års presseomtale af forlagets udgivelser samt de mange priser bevidner. Der var en ny oversættelse af SAXO, Danske Digtere i det 20. Århundrede, SAK og ikke mindst en laureat, Anne Marie Løn.
Men det er naturbøgerne, der er Axel Kiellands hjertebørn. Og specielt hvis han selv kan få lov til at deltage i redigeringen eller fotograferingen. Mangfoldige gange er hans mobiltelefon uden for rækkevidde, når han står på en forblæst bjergtop i Norge, i Grækenland eller i Spanien og fotograferer ørne og gåsegribbe. En naturinteresse, som han har givet i arv til begge sine sønner.
En anden interesse er whisky, helst sjældne malts, og Gad har da også kastet sig over vinøse udgivelser. Det er altid rart at interessere sig for det, man udgiver.
Som kollega må man sande, at gangtempoet, ligesom humøret, altid er højt og tålmodigheden lille. IT er kilden til al dårligdom, og pladsen på forlaget for trang. Selvom forlaget har de 146 år på bagen, får støvet ikke lov til at lægge sig, når Axel bevæger sig igennem lokalerne. For medarbejderne er han en skattet og uformel chef, som altid er med på den værste.
Kommende udefra har det for undertegnede udviklet sig til et godt samarbejde i Gads direktion, også med bogladedirektøren Frederik Christiansen. Vi tre har fundet en modus, med gensidig respekt, udfordring og nogle gange overbærenhed. Vi ønsker ham stort tillykke og velkommen blandt de voksne.
(Bogmarkedet nr. 20/21 2001)

Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere