Bøgerne og landevejen

Bøgerne skal fra trykpresse til boghandlernes hylder. Forlagsrepræsentant Kristian Sondt fra Lics hjælper dem på vej. I dette essay fortæller han om den første tid med sit eget firma.

Den 22. januar 2018 var på én gang en skelsættende og en helt naturlig dag i mit liv. Jeg sad i Søborg Bog & idé og præsenterede bøger for min tidligere kollega Ida. Nu ikke som boghandler, men som forlagsrepræsentant for mit helt eget firma: Lics. 

Det var begyndelsen til et nyt kapitel i mit liv med bøgerne og boghandlen (som jeg nærer dyb kærlighed til), et lykkeligt kapitel i romanen, der vel godt kunne kaldes ‘et liv med bøger’. Mødet mellem Ida og mig var startskuddet til fem måneder på landevejen og utallige besøg hos landets boghandler.

 

 

Der tilbringes mange timer på landevejen i den sorte Skoda.

 

Det, som slår mig, når jeg tænker tilbage nu, er, hvor stor forskel der faktisk er på de forskellige boghandler rundt omkring i landet. Det er en fornøjelse og en oplevelse, hver gang jeg træder ind i en ny butik med kufferten og PowerPoint-præsentationen fuld af bøger. Det engagement og den ild, der brænder i øjnene på de mennesker, som hver dag står op og åbner dørene for de kunder, som elsker at komme i en boghandel. Det kan man kun være imponeret over.

 

Hver butik er sin egen

Samtidig er hver butik særegen og har sit helt eget lokalkendskab og kundegrundlag. Måske er det ikke unikt for vores branche, og så alligevel. Hvorfor skriver jeg det? Er det ikke netop det, der er helt specielt ved en boghandel, at man i kraft af bøgerne og de samtaler, man har med kunderne, uværgerligt bliver en del af hinandens verden?

 

Det er en stor fornøjelse at besøge butikkerne og se de titler, man tidligere har solgt.

 

Og hvis det er tilfældet, kan det vel ikke være meget smukkere, i et samfund og en tid hvor sammenhængskraften er udfordret. Derfor glæder det mig også at se, at børnebøgerne er i høj kurs og mange steder kan få indekstallene til at pege opad. Det er her, det starter med kærligheden til bøgerne, og forhåbentlig vil det også i fremtiden sikre, at vi bliver med at være en del af både hinandens og bøgernes verden.

 

På besøg i Roskilde.

 

I maj måned afsluttede jeg min første tur som forlagsrepræsentant, og glæden og gejsten var intakt. Efter artiklen om Lics i BogMarkedet, ‘Mægleren mellem forlagene og boghandlerne’, fik jeg flere nye henvendelser fra forlag, og det er også lykkedes at få nye aftaler i stand. Det glæder mig meget, at forlagene kan se værdien i, at deres smukke, kloge og forunderlige bøger kommer på landevejen og helt ud i butikkerne til en af deres bedste samarbejdspartnerne, nemlig boghandlerne.

Samtidig er det muligt for mig at give de indtryk og gode idéer, der opstår i mødet mellem boghandleren og mig, tilbage til forlagene. Så herfra en stor tak til boghandlerne for at tage så godt imod Lics og de forlag, jeg repræsenterer, og for at dele ud af de mange års erfaring!

I skrivende stund sidder jeg på færgen til Århus og glæder mig til at ankomme til Bog & idé Struer, hvor jeg ved, man bliver budt velkommen med et smil.

Kan man ønske sig mere, når man går arbejde?

 


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere