BØGERNES HØJSÆSON. Eksistensen

Bøgernes højtid stråler. I denne serie fortæller en lang række forlag om deres spændende efterårsudgivelser. I dag gives ordet til generalsekretær Morten Christiansen, generalsekretær på Eksistensen.

Hvordan ser efterårets udgivelsesprogram ud hos jer – sådan i grove træk?

”Også her hos os er efteråret rigtig travlt, særligt fordi vi jo gerne vil have så mange som muligt af vores bøger klar inden Bogforum.

Vi har planlagt 26 titler her i efteråret, men dem jeg har mest lyst at nævne her, er ‘Bowie – rockmusikeren som eksistensdigter’, der som titlen fortæller, er en bog der udforsker David Bowies forfatterskab. Jakob Brønnum har sat sig for at åbne alle de store Bowie-tekster for læserne og sætte deres sprogbilleder ind i en større sammenhæng.

Vi også fået plads til ‘Mytens porte – om menneskets grundfortælling’ af Thomas P. Larsen, der er et grundigt værk om de myter der har været en del af vores arts historie og dermed været med til at lægge fundamentet for menneskehedens verdensbilleder. Udover at være fantastiske fortællinger formidler myter det mysterium, det er at være til i ånd og fantasi og samtidig være underlagt den fysiske verden. 

I børneafdelingen er det blevet til ‘Simons rumrejse’ af Merete Djurhuus og tegnet af Anja Gram. Simon har fået en stor papkasse, så stor at den både kan være en bil, en hule eller rumraket, som kan flyve langt ud i rummet. Provianten er to stykker af mors nybagte kage, for det er godt at kunne fremmede rumvæsner kage, så de kan se, at man ikke er en fjende.

‘Nattergalen’ af H.C. Andersen med illustrationer, prolog og epilog af Esben Hanefelt Kristensen er jo også lidt i børneafdelingen, men voksne kan, når det gælder H. C. Andersen, altid være med. Esben Hanefelt Kristensen har skabt et eventyrligt univers med sine illustrationer, der gør denne udgave af eventyret om nattergalen til noget helt særligt.

I den mere litterære afdeling er det blevet til ‘De bortrejste’ af Claus Schjødt. Det er 12 noveller, der følger 12 almindelige skæbner. Vi møder blandt andet en ung kvinde i IKEA med sort samvittighed, en stressramt fuldmægtig i Standardstyrelsen, en ung håbefuld romanforfatter, en datter med døden i hælene og en lektor i litteratur, der frygter at miste andet og mere end evnen til at vinde i badminton.

Efteråret er også tiden hvor mørket kommer og hvorfor ikke bruge det til at hygge med en god digtsamling som ‘Navnebogen’ af Elisabeth Engell Jessen. Digtene bevæger sig rundt mellem det nære – ordene, tastaturet, hjemmet – og det fjerne – slægten, historien, metafysikken – og de udfordrer og leger med rummet mellem virkelighed og fantasi, mellem opløsning og sammenhæng. Så der er masser at fordybe sig i.

Derudover har vi stadig en håndfuld titler til de sidste måneder i året. Titler som ‘Samtalerum – eksistenssamtaler for voksne i folkekirken’ af Karen Ringsmose og Camilla Funch, ‘Ordforråd’ af Tine Illum og Inge Lindhardt, ‘Mod – til livsglæde efter sorgen’ af Karin Almberg, ‘Det der giver håbet liv – fem forudsætninger’ af Lars Bjørklund og ‘Et håb på størrelse med en myg – det er naturligt at dø, men…’ af Merete Bandak.

 

Hvilke udgivelser venter I jer mest af?

”‘Bowie – rockmusikeren som eksistensdigter’ af Jakob Brønnum er jo den oplagte julegave til den store Bowie fan. Men det er bestemt ikke kun en julegave, det er en bog, vi regner med kommer til at stå som et betydningsfuldt værk mange år frem, da fokus ikke er hans spektakulære liv, men hans lyrik, og derfor er det forhåbentligt et nyt referenceværk.”

'Nattergalen' af H.C. Andersen bliver jeg nød til at nævne, ikke kun fordi det er en meget smuk udgave, men også fordi det er en klassiker som jo i den grad stadig er aktuel med temaet omkring det kunstige og det naturlige.

 

Må alle have et rigtig godt efterår med masser af tid til lidt slow reading!

 


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere