Bøgernes højsæson. Epilog

Forlaget lægger fra kaj med fire stærke udgivelser. Claus Clausen fortæller om bøger og den benhårde kamp om opmærksomhed.

Hvordan ser efterårets udgivelsesprogram ud hos jer? 

”Af Loretta Napoleoni, italiensk-britisk politolog, økonom og journalist – international berømmet blandt andet for sin bog om Islamisk Stat – har vi udgivet en superaktuel og meget velskrevet bog om Nordkorea. En helt igennem forbløffende beretning om verdens mest lukkede land og indbegrebet af en totalitær og dystopisk samfundsorden.

Forfatteren følger Kim-dynastiets udvikling, udforsker statsideologien juche, hun afdækker elitens korruption, fortæller om fjendskabet mellem USA og Nordkorea, om missilkrisen – og om krigen i cyberspace. 

Oversat har vi også fået en roman eller novellesamling, ‘Vittigheder til krigerne’, af den unge palæstinensiske forfatter Mazen Maarouf kan læses på begge måder. Under alle omstændigheder er det på én gang uafrystelig og tragikomisk læsning.

Bogen foregår i navnløse og drømmeagtige byer. Men det er i Mellemøsten, det er efterkrigstid, og gaderne styres af bevæbnede militser. En oprivende barsk og grum virkelighed, drabelige hændelser fortælles med en drengs stemme. Eventyrligt, vittigt og dybt originalt. Bogen blev i år (2019) nomineret til den internationale Booker Pris.

---

 

---

Epilogs to danske udgivelser er bøger skrevet af to helt igennem rutinerede og kyndige forfattere. Nina Bolt har med ‘Solisten’ udgivet sin tiende roman. Denne gang om en kvinde i trediverne, som – på grund af en uhelbredelig hørelidelse – tvinges til at stoppe karrieren som aktiv solofløjtenist i symfoniorkesteret. En karriere, som fra den tidlige barndom har været livets mål og eksistentielle kerne. 

Endelig er Ulrich Horst Petersen i sin kulturkritiske bog ‘Enten – og eller’ optaget af to grundlæggende spørgsmål: Hvordan kan demokratiet sikres en fremtid? Eller er demokratiernes epoke forbi?

Og med udgangspunkt i den mærkelige, ekstremt varme sommer 2018: Hvad er det virkelige problem i jordens opvarmning og klimakatastrofen? De svar forfatteren finder adskiller sig – helt sikkert – fra dem, man ellers får i relation til de problemer klimaforandringerne rejser.” 

---

 

--- 

Hvilke udgivelser venter I jer mest af?

”Den ignorance, hvormed dagspressen har mødt disse første fire udgivelser fra Epilog, er det vanskeligt at forvente sig andet end tavshed. Foreløbig et par anmeldelser af to af udgivelserne i to dagblade – i alt. Jeg er ikke optimist.

Det er gået smerteligt op for mig, at det er betydeligt vanskeligere i dag at gøre den type litteratur, som der her er tale om, synlig i offentligheden, og dermed sikre udgivelserne den opmærksomhed de fortjener, end det var, da jeg begyndte som forlægger med Bibliotek Rhodos i 1968, og derefter i 1973 startede for mig selv med Tiderne Skifter.” 


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere