BØGERNES HØJSÆSON. Forlagsgruppen Lohse

Bøgernes højtid stråler. I denne serie fortæller en lang række forlag om deres spændende efterårsudgivelser. I dag Helle Jakobsen.

Hvordan ser efterårets udgivelsesprogram ud hos jer?

”Som de fleste andre udgiver vi på Forlagsgruppen Lohse en stor del af vores bøger i efteråret. Vi arbejder altid på, at alle udgivelserne udkommer senest i oktober, så de er klar til julesalget.”

 

Hvilke udgivelser af jeres egne venter I jer mest af?

”Hos Forlagsgruppen Lohse har vi særligt tre udgivelser, som vi forventer os meget af: 

I efteråret udgav vi bogen ‘Alle vil jo bare elskes – en livstidsfanges historie og en vens tanker’. Bogen er skrevet af Lars Irgens Petersen og Thomas Bjerg Mikkelsen der har opbygget et helt særligt venskab siden 2011. Lars Irgens Petersen er idømt landets hårdeste straf blandt andet for drab. I bogen fortæller han sin livshistorie og Thomas Bjerg Mikkelsen supplerer fortællingen med 13 essays om skyld, skam, empati, fremmedgørelse med videre. Han nægter at acceptere den præmis, at forbrydere er umennesker, hvis livsfortællinger man ikke behøver at interessere sig for.

Bogen har blandt andet fået fem stjerner i henholdsvis Kristeligt Dagblad og i Jysk Fynske Medier, hvor Arne Mariager skriver: ‘Giver os både den rå, usminkede fortælling fra den mørke side af samfundet – og så den kristne, analytiske kommentar, der kommer vidt omkring. Kombinationen er spændende – og tankevækkende. Ikke mindst i et samfund, hvor vi i årevis har skærpet domme og straffe. Der er stof til en grundig politisk og menneskelig diskussion i denne bog.’

En anden udgivelse fra efteråret er bogen ‘Digital Demens’. Vores brug er digitale medier er dagligt på dagsordenen i medierne. I denne bog advarer den tyske hjerneforsker og professor Manfred Spitzer mod farerne ved særligt børns brug af digitale medier. På baggrund af mange videnskabelige undersøgelser viser han, at intensiv brug af computerspil og online-tjenester ikke blot sløver, men ligefrem nedbryder hjernen. Manfred Spitzer har mødt meget modstand i Tyskland for sine holdninger, og han vil nok også dele vandene i Danmark.

Manfred Spitzer kommer til Danmark den 28. november i forbindelse med en konference på Christiansborg, hvor han blandt andet vil holde foredrag og der vil være oplæg af blandt andet Peter Balslev og Imran Rashid. I den forbindelse forventer vi os en del medieomtale.

Imran Rashid, forfatter til ‘Sluk’, har udtalt om ‘Digital Demens’:Spitzer leverer her en velunderbygget samfundsdiagnose: Lokummet brænder!

Den sidste bog, vi vil nævne, er bogen ‘Himmel og Hav og Harboør – Drukneulykken 1893’ af Jens Kristian Lings. Den handler om den store drukneulykke på Vestkysten for 125 år siden den 21. november 1893, hvor blandt andet 26 fiskere fra Harboøre omkom. Ulykken, og ikke mindst den efterfølgende begravelsestale, blev anledning til enorm medieomtale og var med til at forme danskerne syn på Indre Mission frem til i dag. Ikke mindst med Hans Kirks roman ‘Fiskerne’, som udkom efterfølgende.

Forfatteren til ‘Himmel og Hav og Harboør’ ønsker at vise et mere nuanceret billedet af hændelserne dengang. Blandt andet ved afskrifter af alle avisklip fra Lemvig Avis og Politiken frem til nytåret efter ulykken. Udklip som viser den store kulturelle forskel, der var i en fattig fiskerby og storbyen, og deres meget forskellige opfattelse af livet, som blandt andet fremgår af den kendte journalist Henrik Cavlings artikler om begivenhederne i Politiken. Om bogen skaber samme mediestorm i dag, er ikke sikkert, men vi synes historien er vigtig at fortælle.”


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere