BØGERNES HØJSÆSON. Modtryk

Bøgernes højtid stråler. I denne serie fortæller en lang række forlag om deres spændende efterårsudgivelser. Direktør Ilse Nørr har ordet.

Hvordan ser efterårets udgivelsesprogram ud hos jer – sådan i grove træk? 

”Modtryks efterårsudgivelser består af halvt krimier, halvt anden skønlitteratur. Der er en god blanding af gode, gamle kendinge som Arne Dahl, Håkan Nesser, Jan Guillou og Philip Kerr og i Modtryk-sammenhæng nye navne som Ambrose Parry, Stephen Fry, Ian McGuire og Sara Pabern.                 

Indholdsmæssigt spænder de fra en seriemorder med sans for dramatik i Jørn Lier Horst & Thomas Engers ‘Nulpunkt’ til Majs problemer med at finde ud af, hvad hun skal lave til aftensmad i ‘Liv for hver en pris’ af Kristina Sandberg.

Fælles for flere af bøgerne er, at de handler om gamle mænd!

I Håkan Nessers ‘De venstrehåndedes forening’ møder vi igen Van Veeteren, som krimilæserne vil huske fra de ti bøger om ham, vi udgav mellem 1994 og 2004. Van Veeteren skal nu fejre sin 75-års fødselsdag, og i den anledning har han mange overvejelser over at blive gammel, samtidig med at han skal opklare en gammel sag.

Der er Allan Karlsson, som vi kender fra ‘Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt’, som nu blevet 101, og der er Tom Hazard fra Matt Haigs ‘Når tiden går i stå’, som ligner en på 40, men i virkeligheden er 437 år gammel – for slet ikke at tale om Zeus og andre gamle herrer i Stephen Frys ‘Mythos’.”

 

Hvilke udgivelser venter I jer mest af?

”Dem vi salgsmæssigt forventer os mest af er ‘Dem der dræber drømme sover aldrig’ af Jan Guillou og ‘Den hundred og et-årige der tænkte at han tænkte for meget’ af Jonas Jonasson.

Guillou er nu nået til ottende bind i sin romanserie om 1900-tallet. Otte år i træk er der kommet en bog i serien i oktober måned og således også i år. Vi er nu i 1970’erne med Vietnam-krigen, der går mod sin afslutning, RAF, statslig overvågning og Blekingegadebanden, der endnu ikke hedder Blekingegadebanden, men er en gruppe appelianere, der laver indbrud i et våbendepot. I centrum for bogen står Eric, tredje generation i familien Lauritzen.

Jonas Jonassons ‘Den hundred og et-årige der tænkte at han tænkte for meget’ er en fritstående fortsættelse af ‘Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt’, som blev en succes i store dele af verden.  Allans 101-års fødselsdag fejres i en luftballon lastet med et par flasker champagne, men det går som det går, ballonen lander midt i Det Indiske Ocean. Heldigvis er der et skib i det fjerne. Nordkoreansk.

Jeg vil også nævne ‘Liv for hver en pris’ af Kristina Sandberg, selv om den nok ikke bliver en bestseller, men det burde den. Bogen er tredje bind i trilogien om den hjemmearbejdende husmor Maj. Vi mødte hende første gang i 1938 i ‘Et barn at føde’, hvor hun var blevet gravid og skulle giftes, og vi følger hende op gennem 1960’ernes forandring af husmorrollen. Det er en af den slags bøger, man har længtes efter uden at vide det, som flere har udtrykt det. Den giver en stemme til en generation af kvinder, som har fået meget lidt plads i historien.”

 


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere