Børnelitteraturens store jubilæer i 2017

Gyldendal fejrer 50-året for den gyldne håndfuld af børnebøger, der udkom i 1967. Samtidig har forfatteren til en af disse bøger 75 års fødselsdag.

Helt tilbage i 1967 fik fem forfattere en idé, der i samtiden måske ikke virkede videre original eller banebrydende. Det var dog en idé, der skulle ændre dansk børnelitteratur for altid. »Det er sådan en stille revolution, som de færreste nok er opmærksomme på, men som ikke desto mindre har haft enorm indflydelse på dansk litteratur. Det er bemærkelsesværdigt, at vi kun skal se 50 år tilbage for at finde de første bøger, der udtrykker den anerkendelse af barnet, som mange i dag nok tager for givet.« fortæller redaktionschef i Gyldendal Børn & Unge Elin Algreen-Petersen om den tanke, der var spiren til en bølge af ny børnelitteratur. Tanken var ganske enkel: Et barn er lige så meget værd som en voksen, og børnebøger er til for børn med respekt for deres liv, deres fantasi og deres verdenssyn. 

De fem ikoniske bøger, der alle udkom i 1967, er Cykelmyggen Egon af Flemming Quist Møller, Silas og den sorte hoppe af Cecil Bødker, Snøvsen og Eigil og katten i sækken af Benny Andersen, Lille Virgil af Ole Lund Kirkegaard og Halfdans ABC af Halfdan Rasmussen. Der findes nok ikke en eneste dansker over 40 år, der ikke kender disse titler, og langt de fleste fra denne generation har taget de fem fantasiske bøger med sig som forældre og givet dem videre til deres børn. Det vidner om den kvalitet, som udsprang af det nye syn på børnelitteratur.

Det er nu 50 år siden, at disse bøger udkom, og Gyldendal markerer det i hele 2017 med en række initiativer, der hylder den moderne danske børnelitteratur. Som forlaget bag forandringen af børnelitteraturen, vil Gyldendal gerne minde os alle om, at børnebøger er noget, som ikke udelukkende læses af børn, men derimod noget, som begejstrer på tværs af generationer, og som giver fælles, stærke læseoplevelser.

Sådan fejrer Gyldendal 50-året for udgivelserne

Da Gyldendal har rettighederne til fire af titlerne, udgives disse som særlige jubilæumsudgaver, hvor overskuddet går til den velgørende organisation "Læs for livet". Der vil samtidig blive afholdt højtlæsningsarrangementer i flere af landets største byer.

I Aarhus har Gyldendal i samarbejde med Europæisk Kulturhovedstad AARHUS2017, Hay Festival og Danmarks Radio udskrevet en landsdækkende skrivekonkurrence for børn. Vinderhistorierne vil blive læst op på den første internationale børnelitteraturfestival i Danmark i oktober, og bliver udgivet som illustrerede bøger af Gyldendal.

Der kan læses mere om jubilæumsårets aktiviteter og initiativer på givhistoriernevidere.dk.

Flemming Quist Møller fylder 75 år

Den ene af forfatterne bag de gyldne udgivelser fra 1967, Flemming Quist Møller, kan også fejre sit eget jubilæumsår i år. Den 19. maj 2017 fylder Flemming Quist Møller 75 år, og med sit imponerende aftryk på dansk børnelitteratur, fortjener han især at blive nævnt her på BogMarkedet.

Både som forfatter og illustrator har Flemming Quist Møller været involveret i betydningsfulde børneudgivelser, som kendes vidt og bredt på tværs af generationer. Cykelmyggen Egon (1967) er måske den mest kendte udgivelse, men også Bennys Badekar (1969), Snuden (1980) og Jungledyret Hugo (1988) er så kendte titler, at de fleste danskere nikker genkendende til navnene. At man som forfatter og tegner kan skabe flere forskellige klassikere over mange årtier vidner om et helt ekstraordinært fortællertalent.

De mest elskede af Flemming Quist Møllers titler blev senere lavet om til tegnefilm, som stadig den dag i dag bliver set med stor entusiasme. Flemming Quist Møller har formået at skabe tidløse værker, der kan henrykke helt frem til i dag. 

Selvom Flemming Quist Møller i perioder har koncentreret sig om andet end sit forfatterskab, f.eks. i kraft af sin store musikalitet, så har han alligevel opbygget en imponerende bibliografi.  Vi ønsker Flemming Quist Møller tillykke med sit jubilæum og håber, der bliver tid til at skabe endnu en klassiker engang i fremtiden. 

Bibliografi:

Kilder:

Forfatterweb - Flemming Quist Møller

Wikipidia - Flemming Quist Møller

Gyldendal Pressemeddelelse - Stort jubilæumsår. Den moderne danske børnelitteratur fylder 50


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere