Børns læselyst, anden del

Hvad kan der gøres, når danske børn læser mindre? I dag fortsætter interviewet med Michel Steen-Hansen, direktør i Danmarks Biblioteksforening.


Vil du læse hele artiklen?

Prøv BogMarkedet i 6 mdr. for 219 kr. (ekskl. moms)

Du får fuld adgang til BogMarkedet.dk og modtager BogMarkedets nyhedsbrev alle hverdage.


Allerede abonnent?


Kommentarer

  • 06/09/2018
  • Kl. 17:28
  • Anne Sofie Hammer
  Jo mere jeg læser det her, jo mindre giver det mening for mig: Hvis man ved, at noget af det, der skal til, er at læse højt for dine børn. Og hvis 90 % af de danske forældre faktisk gør det. Hvorfor er der så kun 20 % af de danske børn, der er rigtig glade for at læse - mod 43 % internationalt?? Hvad er det for en faktor, vi glemmer at regne med?
  • 07/09/2018
  • Kl. 11:17
  • saintmichels
  Kære Anne Sofie Jeg kan ikke helt give dig et udtømmende svar, da det jo netop er nogle af de sammenhænge som der ikke er forsket nok i ud fra en årsag-virkning sammenhæng. Det jeg læser på tværs af de undersøgelser du nævner er, at det vi fremhæver som en succes er at vi i førskole og indskoling har haft stor fokus på evnen til at læse og indsatsen har virket. Læsning er blevet instrumentaliseret i læsebånd og "du skal læse 20 minutter om dagen" derhjemme, som alt sammen er gode instrumenter til at lære at læse. Men det får børnene til at forbinde læsning med skole som ’Børns læsevaner 2017’ viser. Det kan så have en betydning for børnenes "læseglæde" når "vi" omkring femte klasse slipper dem og ikke længere læser højt for dem, men lader dem vælge mellem fritidslæsning og de sociale medier og alle de andre fritidsaktiviteter. Så der er mange faktorer og digitaliseringen er et nyt fænomen som vi først kan se de længerevarende konsekvenser af om en generation. Men jeg tror at der har en stor betydning at vi læser højt for vore børn, men også at vi fastholder dem i en frilæsningskultur præget af lyst uanset om vi er forældre, lærere, bibliotekarer eller hvem der nu er med til at danne vore børn.
Du skal være logget ind for at kommentere