Bag om et bogmærke

Et samleobjekt: Bogfans kunstbogmærker er blevet en tradition. 400.000 bogmærker udsendtAf Jannik LunnHvad har Asger Jorn, Richard Mortensen, Egill Jacobsen, Per Kirkeby, Ejler Bille, Franciska Clausen, Peter Brandes og Bjørn Nørgaard til fælles, udover at der er tale om otte af landets bedste billedkunstnere. Svar: De har alle været afbilledet på Bogfans...

Et samleobjekt: Bogfans kunstbogmærker er blevet en tradition. 400.000 bogmærker udsendt

Af Jannik Lunn

Hvad har Asger Jorn, Richard Mortensen, Egill Jacobsen, Per Kirkeby, Ejler Bille, Franciska Clausen, Peter Brandes og Bjørn Nørgaard til fælles, udover at der er tale om otte af landets bedste billedkunstnere. Svar: De har alle været afbilledet på Bogfans bogmærker. Det er en tradition, man påbegyndte i 1993, og som man siden har gjort til en tradition. Det mest imponerende er næsten, at man har fået lov til at bringe et udsnit af hvert enkelt maleri.
Bogmærkerne er ifølge Bogfans medlemmer højt værdsat, og giver desuden et ekstra elegant præg på en gaveindpakket bog. Boghandlerne bliver ofte forespurgt om tidligere års bogmærker, men de er ikke mere til at få fat i, så de kunder, der har samlet på bogmærker, har en lille unik kunstsamling.

Fransk idé
Ideen til bogmærkerne kom fra Bogfans formand, Michael Buhl, som under en rejse i Frankrig havde set nogle bogmærker med kunst på. Den idé blev så videreudviklet, og i forbindelse med Bogmessen i Forum i 1993 lancerede Bogfan et bogmærke med et udsnit af Asger Jorns maleri Didaska fra 1945. Som det har været tilfældet siden, er hvert års maleri gengivet i sin helhed på bagsiden af bogmærket i frimærkestørrelse.
Lige fra starten er bogmærkerne blevet trykt hos Thomsens Bogtrykkeri i Holstebro, som i hvert tilfælde har gjort et fantastisk stykke arbejde for at sikre, at kvaliteten er i top. Trykkeriet har stor erfaring, da de i forvejen trykker kunstplakater og kataloger til Holstebro Kunstmuseum.
Bogmarkedet spurgte Bogfans forretningsfører, Anni Larsen, om det ikke har været vanskeligt at få tilladelserne til at bruge de enkelte udsnit. »Det har været noget af en opgave hver eneste gang. Alene det at finde ud af, hvem man skulle spørge, og der er da også nogle gange, hvor det ikke er lykkedes. Andre kunstnere har været meget nemme at samarbejde med. Fx sagde Per Kirkeby bare Ja, ja, det er o.k., da vi ringede til ham, og Ejler Bille svarede allerede efter to dage og inviterede mig til sit hjem i Tisvilde, hvor han halede et helt nymalet billede frem og viste hvilket udsnit, han havde tænkt sig, vi kunne bruge.«
Hvor mange bogmærker trykker I?
»Vi har lige fra starten trykt 50.000 stk., som dels er blevet brugt på messen, og dels er blevet fordelt til vore medlemmer. I begyndelsen blev bogmærket udgivet i forbindelse med Bogmessen, men i de senere år er det allerede kommet i begyndelsen af oktober, da julesalget jo starter et godt stykke tid inden messen.«

Med hoffets godkendelse
På år 2000-bogmærket, som viser et udsnit af Bjørn Nørgaards danmarkshistoriske gobelin, må det have været ekstra svært at få tilladelse?
»Ja, vi troede faktisk ikke selv på det, men det lykkedes, til trods for at vi skulle omkring Hofmarskallatet og have Dronningens godkendelse for at få lov, og Hoffet skulle godkende det hele vejen igennem, men resultatet blev jo flot,« slutter Anni Larsen.
For de samlere, der har alle otte bogmærker, bliver det spændende, hvem der bliver kunstneren bag år 2001s bogmærke – for slet ikke at tale om hvem, der skal have æren af at få sit kunstværk på Bogfans jubilæumsbogmærke til næste år.
8/9 2001

Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere